Hotul si ocheanul La o judecatorie de la tara s-a dezbatut un caz interesant. Un om era acuzat ca a furat lemne din padurea unui proprietar de padure. Hotul tagaduia cu putere, stiind ca nu l-a vazut nimeni. -Cu ce poti dovedi pe acuzat? intreba judecatorul pe acuzator. Acuzatorul scoase atunci din buzunar un []Hotul si ocheanulLa o judecatorie de la tara s-a dezbatut un caz interesant.

Un om era acuzat ca a furat lemne din padurea unui proprietar de padure.

Hotul tagaduia cu putere, stiind ca nu l-a vazut nimeni.-Cu ce poti dovedi pe acuzat? intreba judecatorul pe acuzator.

Acuzatorul scoase atunci din buzunar un ochean si zise:-Domnilor judecatori, e adevarat ca nu l-am prins pe omul acesta furand lemne. Eu eram departe de padure, dar l-am vazut cu ocheanul acesta.

L-am vazut tot anume cum a furat lemnele; am chemat si pe vecinul meu, N.

N., care s-a uitat prin ochean si l-a vazut si el.

In baza acestei marturii, acuzatul a fost pedepsit.

Ce adanc inteles sufletesc este si in aceasta intamplare!Hotii cred ca nu-i vede nimeni cand fura, dar Tatal Ceresc ii vede totdeauna prin ocheanul atotvederii Sale.

Gaura mortii Un om bogat, un boier, isi facuse casa noua si frumoasa.

La mutarea in casa cea noua, boierul a tinut sa faca un ospat de bucurie prietenilor si cunoscutilor sai.

Ca de obicei, la masa, prietenii l-au gratulat (a gratula a felicita, a lauda) cu multe vorbe frumoase si laude magulitoare.

Dar, pe sfarsite, s-a ridicat unul mai din coada mesei si a grait cam asa: Frumos lucru ai facut aici, prietene. Zidirea a iesit cu bine in toate cele, dar,uite, a ramas o gaura in casa ta cea noua. Sa astupi aceasta gaura, daca vrei sa fii pe deplin fericit!-Ce gaura? intreba stapanul casei, mirat.-Gaura prin care va intra moartea dupa tine si prin care te va scoate din casa ta cea noua raspunse prietenul.

Crestine! Cititorule! De locuiesti in bordei sau palat, adu-ti aminte ca gaura mortii sta totdeauna deschisa in bordeiul tau sau in palatul tau!Privegheati si stati gata, ca nu stiti ziua si ceasul cand moartea va intra prin ea, ca sa va duca inaintea Dreptului Judecator!Ceasurile trec Pe ceasul unei Biserici din Franta, sunt scrise cuvintele latinesti: Tran-seunt et imputantur ; adica: ceasurile trec si se socot .

De fiecare ceas si fiecare minut va trebui sa...