1. Vor fi judecati si toti aceia care se vor lasa ispititi sa vorbeasca in chip batjocoritor despre lacasul Domnului, din pricina celor nevrednici de slujba Lui din el (Rom 14, 4-12). Tu, in Casa Domnului, sa nu judeci pe nimeni, decat pe tine si pacatele tale. Acolo este Dumnezeu tocmai ca sa judece []1. Vor fi judecati si toti aceia care se vor lasa ispititi sa vorbeasca in chip batjocoritor despre lacasul Domnului, din pricina celor nevrednici de slujba Lui din el (Rom 14, 4-12).

Tu, in Casa Domnului, sa nu judeci pe nimeni, decat pe tine si pacatele tale.

Acolo este Dumnezeu tocmai ca sa judece nu te aseza in locul Lui.

Ci stai in pocainta, la locul tau, ca sa nu fii judecat.2. Mana cea inteleapta a lui Dumnezeu ne-a alcatuit chipul cel vazut,iar dragostea Lui vesnica ne-a alcatuit chipul cel vesnic si nevazut, adica fiinta noastra spirituala.

Din viata Lui s-a desprins suflarea de viata care ne a inviat. i Puterea Lui a pus in noi miscarea.

Sa ne judecam totdeauna, spre a avea si infatisarea cea corespunzatoare pe care ne-o doreste El.3. Din insusirile nevazute ale lui Dumnezeu ne-am primit oricare dintre noi intelepciunea si virtutile,talentul si geniul.

Din vointa Lui avem vointasi din inteligenta Sa este constiinta pusa in noi.

Nici o alta fiinta dintre creaturile Sale vazute nu mai este inzestrata atat de minunat pentru ca toate celelalte sunt lucrarile Sale,dar noi suntem fiii Lui.4. Cat de mare cinste este pentru noi ca ne tragem din Dumnezeu!Ca suntem fiii Perfectiunii,adica fiii a tot ce este Inalt, Curat si Bun,Adevarat, si Vrednic, si FrumosCa suntem direct fiii Aceluia in Care toate acestea sunt desavarsite.5. i ce dovada mai puternica ar fi ca suntem fiii Atotputernicului Creator, decat faptul ca noi insine am primit puterea de a crea, asemanandu-ne astfel direct cu Tatal si Creatorul nostru?Ce alta creatura a mai primit o astfel de putere?Prin harul Tatalui nostru si prin mostenirile daruite din El, cate minuni am creat si cream inca!6. Dar, vai, ce trist, ce rusinos, ce injositor este din partea unora dintre noi ca inadins nu vor sa-si recunoascasi sa-si cinsteasca aceasta origine dumnezeiasca,ci in chip nebunesc aleg mai degraba sa spuna ca se trag dintr-o alta creatura, nespus de inferioara,dintr-un animal urat si lipsit complet de orice ratiune,de orice insusire buna,de orice sambure de lumina, prin structura sa, de la originea sasi din toata specia sa.7. Cine ar putea crede sincer aceasta prostie defaimatoare pentru toti oamenii, ca noi ne tragem dintr-o maimuta?De unde sa le fi putut da acest parinte puilor lui insusiri pe care el niciodata nu le-a avutsi nici nu le va avea niciodata?Numai marele mincinos, diavolul, a putut scorni si crede lucrul acestade care pana si copiii cei sanatosi rad.8. O, frate om,oricine ai fi tu si de oriunde ai fi de pe pamant, gandeste-te ca tu nu poti fi puiul unei creaturi josnice si urate, inconstiente si neputincioase,caci tot ce mostenim prin nastere in fiinta noastra este inalt si frumos,inteligent si puternic,superior si liberNoi nu putem avea alt tata decat pe Dumnezeu, Suprema Frumusete, Inteligenta si Puternicie.9. Privind spre Dumnezeu, stim indemnul inaltarii...