Un predicator vestit a tinut odata, despre Judecata din urma, o predica atat de puternica, incat toti auzitorii au inceput a plange si a se vaieta. Dar pe cand era mai mare plangerea, predicatorul deodata si-a schimbat predica si a zis: tergeti-va lacrimile, crestinilor, caci voiesc sa va spun ceva si mai infricosat decat Judecata []Un predicator vestit a tinut odata, despre Judecata din urma, o predica atat de puternica, incat toti auzitorii au inceput a plange si a se vaieta. Dar pe cand era mai mare plangerea, predicatorul deodata si-a schimbat predica si a zis: tergeti-va lacrimile, crestinilor, caci voiesc sa va spun ceva si mai infricosat decat Judecata de Apoi . Multimea se uita cu mirare la preot, gandindu-se ce ar putea fi mai infricosat decat Judecata din urma. Atunci preotul grai: Nici un ceas nu va trece si dupa ce veti iesi din biserica, veti uita cu totul predica mea. Cei mai multi care ati plans acum aici veti ramane numai cu plansul, ca, dupa ce veti merge acasa, va veti infunda iarasi in pacatele si rautatile voastre i asta-i ceva mai ingrozitor decat Judecata din urma .

Asa a grait preotul si adevarat a grait, pentru ca cei mai multi crestini asculta numai cu bucurie cuvantul, dar nu se indreapta si viata nu si-o schimba.

Cititorule! Inima ta sa fie pamantul cel bun din evanghelie, care, dupa ce primeste samanta cuvantului, arata si roduri bogate de fapte bune, caci asa a zis Hristos: Fericiti sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc . Lumina Satelor nr. 5 / 11 febr. 1923, p. 3 din Alte talcuiri la Evanghelii ale Parintelui Iosif Trifa Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2016