Daca puterea operei cuiva se masoara dupa ecoul ei imediat in suflete, atunci lucrarea acestui urias trimis al lui Dumnezeu ramane si prin aceasta neintrecuta in Biserica noastra de la Sfantul Ioan Gura de Aur, pana azi. Inca in rastimpul scurtei sale vieti si anume doar in cativa ani din acest rastimp lucrarea []Daca puterea operei cuiva se masoara dupa ecoul ei imediat in suflete, atunci lucrarea acestui urias trimis al lui Dumnezeu ramane si prin aceasta neintrecuta in Biserica noastra de la Sfantul Ioan Gura de Aur, pana azi. Inca in rastimpul scurtei sale vieti si anume doar in cativa ani din acest rastimp lucrarea sa a cuprins nu numai toata tara romaneasca, ci s-a raspandit si in toate cele cinci continente ale lumii. Intocmai cum este scris: pana la marginile pamantului.

Aceasta lucrare n-a creat numai suflete noi, ci a facut sa infloreasca o literatura noua, o muzica noua, o viata profund noua nu numai in Biserica, ci si in popor. Toate acestea au inceput cu el sau au facut un salt calitativ urias datorita lui.

Oriunde a fost nevoie de daruire deplina, el a fost acolo. De la munca sa de invatator si preot intr-un sat de moti saraci si intr-o vreme de primejdie si lipsuri, pana la rugul sau de martir pe altarul renasterii duhovnicesti pe toata aria poporului si a Bisericii noastre, el a fost acolo gata a se darui fara de rezerve si fara a socoti pretul pe care trebuia sa-l dea pentru cauza sfanta si necesara a mantuirii semenilor sai. i pentru slujirea cinstita si curata a Domnului sau Iisus cel Rastignit. Faptura lui a fost alcatuita din acel aluat ceresc din care sunt framantati martirii si adevaratii sfinti.

El n-a sovait niciodata in fata marilor hotarari, nici n-a socotit pretul jertfei care era de dat.

A pus un legamant in fata lui Hristos?Nici o putere din lume, nici o ademenire si nici o amenintare nu l-a putut face sa si-l schimbe!A pornit pe un drum?Nici o ispita si nici o lovitura nu l-a mai putut abate la dreapta sau la stanga din acest drum sfant!Pornind in Biserica Miscarea religioasa a Oastei Domnului, la impotrivirea Bisericii, el n-a iesit din Biserica spre stanga sectarista, ca fostul preot Tudor Popescu de la Cuibul cu barza. Nici spre dreapta formalista, ca fostul arhimandrit Emilian de la Glasul Monahilor. Ci a ramas statornic acolo unde a fost pus de Hristos, ca, la venirea Lui, Stapanul Sfant sa-l afle tot acolo unde l-a pus la inceput. Ca pe un ispravnic bun, gasit credincios, adica statornic in lucrul incredintat lui.

Trupul sau n-a cunoscut odihna niciodata, ci numai febra creatiei sfinte si inflacarate.

Din copilaria sa si pana la ceasul mortii...