Sa cercetam cu de-amanuntul pilda cu fiul cel pierdut. Evanghelia incepe prin a ne spune ca: Un om avea doi feciori. i a zis cel mai tanar dintre ei tatalui sau: Tata, da-mi partea ce mi se cade de avutie . i le-a impartit lor averea. i, nu dupa multe zile, adunand toate, feciorul cel tanar []Sa cercetam cu de-amanuntul pilda cu fiul cel pierdut.

Evanghelia incepe prin a ne spune ca:Un om avea doi feciori. i a zis cel mai tanar dintre ei tatalui sau: Tata, da-mi partea ce mi se cade de avutie . i le-a impartit lor averea. i, nu dupa multe zile, adunand toate, feciorul cel tanar s-a dus intr-o tara departe .

Ce i-a venit feciorului cel mai tanar sa faca acest lucru? De buna seama, ceva indemnuri slabe. Nu-i mai placea lucrul Apucase cu prieteni rai Apucase cu petreceri si chefuri de noapte. Tatal poate ca incepuse sa-l cam mustre. El voia acum sa scape de controlul tatalui sau Voia sa fie liber Voia sa faca ce vrea si sa traiasca cum vrea. Isi inchipuia el cat de frumoasa trebuie sa fie o astfel de viata.

Iata-l plecat la drum. De bunavoie o rupe cu casa parinteasca, o rupe cu tatal sau si pleaca intr-o tara departata. Duioasa este aceasta despartire. Tatal se uita cu jale dupa fiul plecat. Il petrece cu ochii in zare, suspinand: Oare se va mai intoarce scumpul meu copil? Grozava este aceasta rupere!O astfel de grozava rupere se petrece si in viata noastra cea sufleteasca, pentru ca pilda cu fiul cel pierdut este o oglinda in care, uitandu-ne, ne vedem pe noi insine si viata noastra cea sufleteasca. Tatal din pilda Evangheliei este Dumnezeu, este Tatal ceresc, iar fiul suntem noi, cei care prin pacatele noastre rupem legatura dintre noi si El. Pacatul rupe legatura dintre noi si Tatal ceresc.

Ah, ce grozava este aceasta rupere! Sunt multe nenorociri in lumea asta. Eu insa zic ca nu este decat o singura nenorocire adevarata: ruperea legaturii cu Tatal Ceresc!Peste mine au dat multe nenorociri: am pierdut pe mama, am pierdut sotia, trei copii; dar eu nu ma tem decat de o singura nenorocire: sa nu pierd legatura cu Tatal ceresc, sa nu-mi rupa pacatul legatura cu El. Omul e facut sa traiasca in legatura ne-curmata de ascultare si iubire cu Dumnezeu, Facatorul sau. De la inceputul pana la gatatul Scripturilor rasuna neincetat chemarea si strigarea Dumnezeirii sa nu rupa omul aceasta legatura. De la inceput pana la gatat se vede si aplecarea omului de a rupe aceasta legatura si se vede si silinta satanei de a strica aceasta legatura.

Ah, ce lucru grozav este ruperea legaturii dintre om si Dumnezeu! Ah, ce lucru grozav este un om ce traieste fara Dumnezeu in lume! i, vai, este lumea plina de astfel de oameni!In trei clase s-ar putea imparti oamenii, in ceea ce priveste legatura lor cu Dumnezeu:1. In clasa intai sta multimea necredinciosilor, multimea celor multi, multi, care n-au nici o legatura cu Dumnezeu. Singura lor intalnire cu Dumnezeu a fost Taina Sfantului Botez; singura marturie despre legatura lor cu Dumnezeu este matricola botezatilor (dar la ce poate folosi aceasta marturie?). Acestia traiesc in slobozenia diavolului. Sarmanii! Acestia nu cunosc casa parinteasca a Tatalui ceresc, pentru ca n-au gustat niciodata din ea. Ei rad cand le spui despre dulceata din ea. Ei rad cand le spui despre dulceata unei vieti traite cu Domnul.2. In clasa a doua este multimea celor ce-si inchipuie ca legatura cu Tatal ceresc se poate tine cu fel de fel de minciuni si forme goale. Sunt atatia si atatia oameni care se roaga asa, in graba mare seara si dimineata, lui Dumnezeu, dar toata ziua o traiesc fara Dumnezeu. Eu ma gandesc cu cata usurinta rostesc oamenii rugaciunea Tatal nostru . Il numesc pe Dumnezeu Tata, dar nu asculta de El. Il agraiesc Tata, dar nu sunt acasa la El si nici nu umbla sa se intoarca, staruind in pacate. Toata ziua fac unii oameni voia diavolului, iar seara rostesc in galopul gurii Tatal nostru . Aici incap asprele cuvinte ale Mantuitorului: Ce-Mi ziceti Mie: Doamne, Doamne si nu faceti voia Mea? (Lc 6, 46).

Am amintit aceste lucruri sa nu creada cineva ca fiii pierduti sunt numai cei ce-si topesc averea sufleteasca si trupeasca in chefuri, betii, desfranari si alte pacate rasunatoare. O, nu! Fiu pierdut este tot omul cel ca-re nu are o legatura vie si lucratoare cu Tatalceresc.

A avea o legatura adevarata cu Dumnezeu, a fi un adevarat copil al lui Dumnezeu inseamna sa traiesti o viata legata clipa declipa cu El, cu cerul, cu...