Unul din semnele luminate aratate noua despre nasterea cu trup omenesc a Domnului Iisus ni-l da proorocul, cand zice: Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste cu noi este Dumnezeu (Isaia 7, 14; Mt 1, 23). Tot Isaia zice: Caci Prunc s-a nascut []Unul din semnele luminate aratate noua despre nasterea cu trup omenesc a Domnului Iisus ni-l da proorocul, cand zice: Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste cu noi este Dumnezeu (Isaia 7, 14; Mt 1, 23). Tot Isaia zice: Caci Prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Inger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, Biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie (Isaia 9, 5). i mai zice proorocul Isaia: in vremurile viitoare, va acoperi cu slava tinutul de langa mare, tara de dincolo de Iordan, Galileea neamurilor. Poporul care umbla in intuneric vede o mare lumina; peste cei ce locuiau in tara umbrei mortii rasare o lumina (v. 1-2).

Proorocul Mica merge cu proorocia pana in Betleem, aratand si locul nasterii, unde avea sa se nasca Mesia (Mica 5, 2). Iar proorocul Zaharia, la cap. 11, arata vinderea Lui cu treizeci de arginti, aruncarea banilor de catre Iuda-vanzatorul, cumpararea arinii Olarului pentru inmormantarea strainilor din banii aruncati de Iuda. irul proorocilor, vestitori ai nasterii lui Mesia, ar fi prea lung sa-l insiram intreg aici. E bine de stiut ca Dumnezeu Insusi a incunostintat omenirea cu sute si mii de ani inainte de a Se naste Dumnezeiescul Prunc, cu amanunte, incepand cu primul om, Adam, ca sa se stie cu fiecare generatie de oameni, sa cunoasca si sa-L primeasca pe Hristos-Mesia, Mantuitorul si Imparatul omenirii.

Un amanunt incontestabil pe care Istoria ni-l atesta este si acela ca Irod a aflat de la invatatii lui si vremea si locul unde avea sa Se nasca Mesia (cf. Mt 2). Totusi, nici Irod, nici carturarii descoperitori si nici preotii nu-L primesc cu bucurie, cum era de asteptat, nu-l opresc pe Irod din pornirea lui blestemata de a ucide multimea pruncilor nevinovati si nu conduc omenirea spre locul minunat. Familia Sfanta este nevoita a se refugia in Egipt, dupa porunca Domnului Dum-nezeu, pana dupa moartea lui Irod, ca sa se implineasca cele vestite mai dinainte prin proorocul Ieremia: Rahela isi plange copiii, si nu vrea sa se mangaie pentru copiii ei, caci nu mai sunt (cap. 31).

In afara prorociilor implinite cu prilejul Nasterii Mantui-torului in ieslea Betleemului, istoria ne mai ofera un amanunt pretios, zicand ca toate s-au petrecut pe vremea cand imparat era Irod, guvernator era Pilat, la Roma era Tiberiu, mari preoti erau Ana si Caiafa.

Despre nici un intemeietor de religii nu s-a scris nimic inainte de a se naste, cum s-a scris despre Domnul Iisus, iar implinirea sa fie intocmai precum s-au scris mai dinainte. Toate prorociile scrise despre El ne dau temeiul...