din vorbirea si rugaciunea fratelui Traian Dorz de la adunarea onomastica a fratelui Popa Petru, Saucani 29 iunie 1985 Am ascultat aici niste cuvantari atat de frumoase despre viata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, dintre care nu stii care a fost mai mare in fata lui Dumnezeu, pentru ca rostul lor, via ta lor, marturia []din vorbirea si rugaciunea fratelui Traian Dorzde la adunarea onomasticaa fratelui Popa Petru,Saucani 29 iunie 1985Am ascultat aici niste cuvantari atat de frumoase despre viata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, dintre care nu stii care a fost mai mare in fata lui Dumnezeu, pentru ca rostul lor, via ta lor, marturia lor, lumina lor, mostenirea lor minunata a fost la fel de valoroasa si de sfanta si va ramane pentru vecii vecilor la fel de mare si de insemnata pentru noi toti.

Astazi sarbatorim ziua cand oamenii acestia, sfintii acestia, apostolii acestia mari ai lui Dumnezeu au pecetluit cu moartea lor, cu jertfa lor, cu sangele lor marturia minunata, dragostea minunata, vestirea minunata pe care, pe urmele Domnului nostru Iisus Hristos, Mantuitorul lor si al nostru, ne-au aratat-o si ei, dupa pilda Lui, in felul cel mai inalt si mai frumos.

Amandoi acesti sfinti ai lui Dumnezeu au fost mari. Intr-o zi ca asta, au fost martirizati. Sfantului Apostol Petru i s-a luat viata in chip asemanator cu a Domnului. Sfarsitul sau [a fost] ca rastignirea Mantuitorului nostru. Ce moarte vrednica si sfanta a avut acest mare om al lui Dumnezeu! Ce sfarsit biruitor si stralucit a avut viata acestui mare si Sfant Apostol!Sfantul Apostol Pavel a avut o altfel de moarte: i s-a taiat capul cu sabia. Dar pana in cea din urma clipa a vietii lor, ei au ramas statornici credinciosiei lor fata de Dumnezeu, fata de Mantuitorul Caruia s-au predat. i-au pastrat pana la sfarsit legamantul pe care l-au facut, spunand mereu: Hristos este acelasi ieri, azi si in veci. Cuvantul Lui este etern. Legamantul Lui cu noi e vesnic. Asa trebuie sa fie si cuvantul nostru cu El, si legamantul nostru cu El, si ascultarea noastra de El . Ce minunata pilda ne-au dat ei!Cuvantul sfant pe care l-am citit ne porunceste: Adu ceti-va aminte de mai-marii vostri care v-au vestit voua Cuvantul lui Dumnezeu. Uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta . Nu exista nici o dovada mai stralucita despre adevarul si despre frumusetea unui vestitor al lui Dumnezeu, decat dovada pe care o da sfarsitul felului lui de vietuire, dovada celei din urma clipe din viata sa, marturia cea mai inalta a dragostei lui fata de Dumnezeu. Ca, daca cineva a avut intr-adevar puterea sa duca o viata cu Hristos si viata aceasta este vrednica de tot respectul si ascultarea, si pretuirea noastra , atunci un respect si mai inalt ni se cere sa avem fata de ei cand sfarsitul felului lor de vietuire dovedeste si incununeaza marturia lor dusa de-a lungul anilor de viata si de traire cu Hristos.

Noi multumim lui Dumnezeu din toata inima ca avem la cine sa privim. Ca istoria Bisericii, ca istoria crestinismului, ca istoria Lucrarii lui Dumnezeu pe pamant a ridicat in fata noastra stalpi asa de minunati,...