S-a intamplat in 6 aprilie 402: Are loc batalia de la Pollentia dintre romani si vizigoti. Romanii, condusi de generalul Stilicon, ii determina pe adversari sa se retraga si captureaza familia liderului vizigot, Alaric. Alaric (Alarich sau Ulrich, in latina Alaricus) s-a nascut in jurul anului in anul 370 in Dobrogea de astazi, in preajma []The post S-a intamplat in 6 aprilie 402 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 aprilie 402 was first posted on aprilie 6, 2021 at 2:44 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 aprilie 402: Are loc batalia de la Pollentia dintre romani si vizigoti. Romanii, condusi de generalul Stilicon, ii determina pe adversari sa se retraga si captureaza familia liderului vizigot, Alaric. Alaric (Alarich sau Ulrich, in latina Alaricus) s-a nascut in jurul anului in anul 370 in Dobrogea de astazi, in preajma Deltei Dunarii, fie in insula Peuce (disparuta azi, zona Babadagului), fie in castrul de la Platei Pegiae, vizigotii fiind atunci foederati ai romanilor (castrul se gaseste pe teritorul actualei comune Dunavatu de Jos). Prima aparitie a lui Alaric pe scena politica a fost ca liderul unei trupe mixte de goti si popoare aliate care au invadat Tracia in 391, cand au fost opriti de generalul roman jumatate vandal, Stilico. Aderand mai tarziu in armata romana, si-a inceput cariera sub comanda gotului Gainas. In 394 Alaric a condus o forta gota de 20.000 care l-a ajutat pe imparatul roman de rasarit, Teodosiu I, sa-l invinga pe Arbogast, uzurpatorul franc, in batalia de la Frigidus. In ciuda sacrificiului a aproximativ 10.000 de goti, Alaric a fost nemultumit de recunostinta imparatului.

Dezamagit, a parasit armata si a fost ales conducator al vizigotilor in 395, marsaluind spre Constantinopol pana cand a fost oprit de catre fortele romane. Ca urmare a abuzurilor autoritatilor imperiale din Balcani, gotii se rascoala in 376 devastand peninsula, ceea ce provoaca reactia lui Valens la Adrianopol, pe 9 august 378, cu rezultatul catastrofal al mortii imparatului in inclestarea dominata de cavaleria gota. In urma acordului cu Theodosius din 382, gotilor li se permite instalarea intre Dunare si Balcani, beneficiind de autonomie si imunitate fiscala, precum si de subventii sub forma de produse agricole, gotii promitand la randul lor furnizare de soldati si apararea Romei. Defectiunile din sistemul de alianta conceput de Theodosius devin vizibile in momentul uzurparii lui Magnus Maximus in Occident (383), cand intr-adevar thervingii participa ca aliati ai imparatului, dar multi dezerteaza si se refugiaza in Macedonia. Fapte de acest gen fac aluzie si la ceea ce Peter Heather numeste irationalitatea barbara , parte a perceptiei romane asupra celuilalt, barbarul care reactioneaza spontan si se lasa in voia sortii, spre deosebire de romanul care calculeaza probabilitati, formuleaza planuri responsabile pe care le respecta. Probabil fiul lui Alaviv, pe care il regasim in evenimentele de la 376, Alaric face parte din cel de-al doilea clan al gotilor, cel al Balthi-lor. Sursele care se ocupa de personalitatea sa sunt de cele mai multe ori partinitoare, acesta fiind privit drept intruchiparea pedepsei divine pentru pacatele Romei, dar in fapt a fost un bun conducator, capabil sa imbine actiunea militara cu tactul diplomatic pentru a extrage avantaje chiar din pozitie inferioara. De la Iordanes aflam ca atunci cand devine rege al gotilor, sfatuindu-se cu ai sai, Alaric formuleaza scopul de a stabili un regat prin forte proprii care sa nu fie subordonat niciunei alte autoritati , deci dorea un teritoriu propriu, o alianta cu romanii si recunoasterea autoritatii asupra propriilor oameni fara ingerinte straine Abilitatea politica apare uneori in surse drept perfidie barbara. In 392 Alaric este invins de Stilicho pe raul Hebrus, apoi in 395 in Larissa Thessaliei si in 397 pe platoul Phloe din Elis. Supravietuirea lui Alaric si a oamenilor sai face parte dintr-un plan al generalului Stilicho, care conduce de factoImperiul Roman de Apus in timpul lui Arcadius, de a recupera prefectura Illyricum de catre Occident. Cand moare Theodosius, Stilicho pretinde tutela asupra ambilor fii. Neobtinand-o, apeleaza la presiunea militara asupra lui...