S-a intamplat in 9 aprilie 193 Septimius Severus este proclamat imparat roman de catre armata. Lucius Septimius Severus, cu numele intreg, Lucius Septimius Severus Augustus (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost imparat roman din 9 aprilie 193 pana in 211. []The post S-a intamplat in 9 aprilie 193 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 9 aprilie 193 was first posted on aprilie 9, 2021 at 2:19 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 aprilie 193 Septimius Severus este proclamat imparat roman de catre armata. Lucius Septimius Severus, cu numele intreg, Lucius Septimius Severus Augustus (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost imparat roman din 9 aprilie 193 pana in 211. Cu el a inceput accederea la putere a provincialilor avand ascendenta neromana si dinastia Severilor, al caror eponim este. Este singurul imparat nascut in Provincia Africa. La 9 aprilie 193 este proclamat imparat la Carnuntum de catre legiunile de la Dunare, la vestea asasinarii lui Pertinax si a alegerii lui Didius Iulianus. Septimius patrunde in Italia si, dupa moartea lui Didius Iulianus este recunoscut de senatul din Roma (iunie 193). Reuseste in decurs de patru ani sa elimine toti candidatii la tron si sa instaureze un regim riguros autoritar. Casatorit in 185 cu siriana Iulia Domina pune bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea in 198 si 209 a celor doi fii ai sai, Caracalla si Geta, la rangul de augusti. In timpul domniei sale, autoritatea imperiala este intarita, atributiile senatului sunt drastic limitate. Transforma Mesopotamia in provincie romana (197-199); Dacia si Moesia cunosc si ele o remarcabila inflorire economica si edilitara. In 203 este inaugurat cunoscutul arc de triumf al imparatului. Moare la Eboracum (astazi York) la 4 februarie 211. Principalul sau monument, Arcul de Triumf din Forul Roman, a fost ridicat in 203, anul triumfului impotriva partilor. Este un edificiu bine proportionat si somptuos, bogat in decoratie arhitecturala realizata in genul barocului flavic. Septimius Severus nu a castigat niciodata simpatia senatului, bazandu-se, in schimb, pe sprijinul armatei. Soldatilor le-a marit soldele si le-a imbunatatit conditiile de trai, permitandu-le sa se casatoreasca si sa paraseasca baracile militare ca sa locuiasca acasa, cu sotiile si familiile lor. A incercat, de asemenea, sa intre in gratiile poporului roman, montand unul dupa altul spectacole foarte variate si macelarind sute de animale salbatice aduse din toate colturile lumii. Dupa doar cateva luni, a plecat intr-o alta campanie. De data aceasta, inamicul era reprezentat de partii care amenintau avanposturile romane si regii clientelari ai Romei din orient. Dupa ce a traversat nordul Mesopotamiei, Septimius Severus si-a imbarcat trupele pe niste corabii care i-au dus in josul Eufratului. Ultima portiune de drum, pana la Ctesiphon, capitala parta, a fost strabatuta pe uscat.

Soldatii romani au invins rapid apararea firava, cucerind si pradand orasul. Barbatii au fost ucisi, femeile si copiii aproximativ 100.00 luati in robie, iar visteria regilor parti golita de bijuterii si de restul obiectelor de valoare. Nordul Mesopotamiei a devenit iar provincie romana, asa cum fusese in ultimii ani de domnie ai lui Traian. Septimius Severus a ramas in Orient cinci ani, in primii doi ocupandu-se de organizarea noii provincii romane si incercand, fara succes, sa cucereasca orasul...