S-a întâmplat în 13 aprilie…
S-a intamplat in 13 aprilie was first posted on aprilie 13, 2021 at 1:18 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 aprilie 1204: A patra cruciada: Ocuparea capitalei bizantine Constantinopol. 1519: S-a nascut Caterina de Medici, regina a Frantei intre 1547 si 1559; figura emblematica a secolului al XVI-lea; rolul sau in masacrul din Noaptea Sfantului Bartolomeu face din ea o figura controversata, chiar si in prezent (m. 1589). 1598: Regele francez Henric al IV-lea de Bourbon (1589-1610) a promulgat Edictul de la Nantes (oras din vestul Frantei), prin care se garantau protestantilor hughenoti drepturi egale cu cele acordate catolicilor si care a pus capat, pentru un timp, conflictelor religioase in Franta. 1695: A murit Jean de La Fontaine, poet, dramaturg si prozator francez; a ramas cunoscut in istoria literaturii indeosebi pentru fabulele sale (n. 1621). 1711, 13/24: Incheierea (la Luck) a Tratatului de alianta dintre Moldova si Rusia (intre Dimitrie Cantemir si tarul Petru I) privind colaborarea dintre cele doua tari in lupta antiotomana (prin el se recunostea, insa, si domnia ereditara in familia lui Dimitrie Cantemir si autoritatea absoluta a domnului); Tratatul descria si frontierele istorice ale Moldovei. 1742: A avut loc, in Catedrala din Dublin, a avut loc premiera oratoriului Messiah , a compozitorului german Georg Friedrich H ndel. 24 de zile i-au trebuit lui H ndel sa compuna aceasta capodopera a creatiei sale, considerat cel mai cunoscut oratoriu si poate cel mai frumos din toate timpurile. A fost creat in 1741, intre 22 august si 4 septembrie, confirmand inca odata usurinta si spontaneitatea pe care compozitorul o avea chiar si in compunerea celor mai fastuoase partituri. Succesul a fost impresionant si lucrarea a fost imediat catalogata ca fiind esenta geniului h ndelian, pastrandu-si pana in zilele noastre locul in galeria marilor capodopere. 1743: S-a nascut Thomas Jefferson, presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Thomas Jefferson (d. 4 iulie 1826) a fost al doilea vicepresedinte si al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1801 1809), autor al Declaratiei de Independenta (1776), si unul dintre cei mai influenti dintre parintii fondatori ai Statelor Unite. Thomas Jefferson a fost un filozof al politicii, care a promovat liberalismul clasic, republicanismul si separarea bisericii de stat. Jefferson a fost autorul lucrarii Statutul Virginiei pentru libertatea religioasa (1779, 1786), care a fost baza scrierii Primului Amendament al Constitutiei Statelor Unite si totodata parte a seriei primelor zece amendamente ale Constitiei Statelor Unite (The Bill of Rights, 1791). 1769: S-a nascut Sir Thomas Lawrence, pictor englez (m. 1830). 1771: S-a nascut englezul Richard Trevithick, inventatorul locomotivei cu abur.
Inainte de a se ajunge la locomotiva cu abur au fost necesari doi pasi importanti: imbunatatirea substantiala a motorului cu abur de catre inventatorul James Watt si construirea unei masini cu abur de inventatorul francez Nicolas-Joseph Cugnot. Ideea de locomotiva a aparut la inceput ca solutie la transportul minereului din galerii miniere. Inainte de inventarea locomotivei era folosita in acest scop tractiunea animala. Caii de tractiune aveau o soarta nefericita si o durata a vietii redusa, deseori murind in mine. Astfel aceasta solutie s-a dovedit necorespunzatoare si, in cautarea unei alternative, a aparut prima locomotiva propulsata cu ajutorul puterii aburului construita de Richard Trevithick in 1804. 1780: S-a nascut inginerul si inventatorul irlandez Alexander Mitchell (m. 1868). 1794: A murit Nicolas Chamfort, scriitor francez. S bastien-Roch Nicolas de Chamfort (n. 6 aprilie 1740) a fost un scriitor francez din perioada Revolutiei franceze, careia i-a fost sustinator. In scrierile sale, de un caracter pesimist, cinic si caustic, a criticat moravurile societatii si excesele Revolutiei. 1796: A murit Gherasim Adamovici, teolog de origine sarba, episcop ortodox al Transilvaniei intre anii 1789 si 1794; luptator pentru drepturile romanilor transilvaneni, pe 30 martie 1792, impreuna cu episcopul Ioan Bob din Blaj, s-a prezentat la Curtea de la Viena pentru o dreapta rezolvare a cererilor cuprinse in Reprezentatiunea natiunii romane (Supplex Libellus Valachorum ), document inaintat imparatului Leopold al-II-lea al Austriei (n. 1733). 1808 : S-a nascut Antonio Meucci, inventator italian. Antonio Santi Giuseppe Meucci (n. Florenta d. 18 octombrie 1889, Staten Island) a fost un inventator italian. Incepand cu 1857 a inventat si dezvoltat un aparat care transmitea vocea umana la distanta, aparat care este numit astazi telefon. Antonio Meucci a avut de-a lungul timpului, si in special in Italia, numerosi sustinatori care au argumentat constant ca Antonio Meucci este cu adevarat inventatorul telefonului, sau, mai exact,inventatorul transmiterii electrice a vocii umane la distanta.
Chiar mai mult, Enciclopedia italiana de stiinte, litere si arte (conform originalului, Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti) il desemneaza fara echivoc pe Meucci inventore del telefono (inventatorul telefonului).
A demonstrat public inventia sa in 1860, publicand de asemenea o descriere a acesteia intr-un ziar de limba italiana din New York, dar, din pacate, nu a putut strange suficienti bani pentru a plati pentru toate cheltuielile legate de obtinerea unui patent permanent. In 1876, Alexander Graham Bell a patentat transmiterea electro-magnetica a sunetelor vocii umane la distanta folosind un curent ondulatoriu.
Camera Deputatilor a Statelor Unite ale Americii in actele sale normative afirma ca viata si realizarile lui Antonio Meucci ar trebui sa fie recunoscute, iar contributia sa la inventia telefonului ar trebui mentionata . 1847: A murit juristul si profesorul Constantin Moroiu, intemeietorul invatamantului dreptului in ara Romaneasca (n. 1800). 1860: S-a nascut James Ensor, pictor belgian James Sidney Edouard, Baron Ensor (d.19 noiembrie 1949) a fost un pictor si grafician belgian, cu importante influente asupra expresionismului si suprarealismului. 1862, 13/25: Intra in vigoare, in Romania, Legea asupra presei, cea dintai lege a jurnalistilor din Romania, adoptata de Guvernul Barbu Catargiu. Promulgata de Alexandru Ioan Cuza, aceasta fixa dreptul de a transmite exploatarea operei prin mostenire pe o perioada de 10 ani de la moartea autorului (13/25). 1864: Camera Deputatilor a adoptat o motiune de vot de blam asupra guvernului Kogalniceanu, care-si depune demisia, insa domnitorul Al. I. Cuza a respins-o. 1869: S-a nascut Pompiliu Eliade, istoric literar roman (d. 1914) si profesor de limba franceza, membru corespondent al Academiei Romane din 21 mai 1912. 1878, 13/26: S-a nascut Ioan Ciurea, medic veterinar si parazitolog; se numara printre primii care au aplicat metoda experimentala in parazitologie; membru corespondent al Academiei Romane (m.20.
III.1943). 1885: Promulgarea Legii Depozitului legal , prin care orice tipografie era obligata sa trimita cate trei exemplare din fiecare tiparitura bibliotecilor centrale din Bucuresti si Iasi, precum si Bibliotecii Academiei Romane. 1886: S-a nascut Nicolae Tonitza, pictor, grafician si critic de arta. 1892: S-a nascut Sir Robert Watson-Watt, fizician englez, inventatorul radarului (m. 1973) 1893: A murit Constantin Capitaneanu, astronom, geodez, cartograf, ofiter al armatei romane 1897: S-a nascut botanistul Emil Pop, profesor universitar la Cluj; la indemnul sau au fost intemeiate numeroase rezervatii naturale menite sa conserve vestigii de o inegalabila importanta pentru istoria vegetatiei din Romania; membru titular al Academiei Romane din 1955 (m. 1974). 1898: S-a nascut Constantin Dumbrava, naturalist, geolog, cercetator polar; intre anii 1927 si 1931 a filmat, in Groenlanda, un important documentar etnologic (m. 22.
IX.1935, la Cannes) 1906: S-a nascut Samuel Beckett, prozator si dramaturg irlandez; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1969. Samuel Beckett ( d. 22 decembrie 1989) a fost dramaturg, nuvelist si poet irlandez de expresie...