Vorbirea fratelui Moise Velescu de la adunarea din a doua seara de priveghere a fratelui Popa Petru Te rog fierbinte inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Hristos Iisus, Care are sa judece viii si mortii, si pentru aratarea si imparatia Sa: propovaduieste Cuvantul, staruie asupra lui la timp si ne la timp, mustra, cearta, indeamna []Vorbirea fratelui Moise Velescu de la adunarea din a doua seara de priveghere a fratelui Popa PetruTe rog fierbinte inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Hristos Iisus, Care are sa judece viii si mortii, si pentru aratarea si imparatia Sa: propovaduieste Cuvantul, staruie asupra lui la timp si ne la timp, mustra, cearta, indeamna cu toata blandetea si invatatura. Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite. Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba. Caci eu sunt gata sa fiu turnat ca o jertfa de bautura si clipa plecarii mele este aproape. M-am luptat lupta cea buna, mi-am ispravit alergarea, am pazit credinta. De acum ma asteapta cununa neprihanirii pe care mi-o va da in ziua aceea Domnul, Judecatorul cel drept, si nu numai mie, ci si tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui (II Tim 4, 1-8).[Iata] un cutremurator sfat. L-am putea socoti ca o porunca! E Cuvantul lui Dumnezeu, despre care fratele Traian mai inainte ne-a spus ca-l avem mereu faclie si indreptare pe cararea vietii noastre.

Era aproape de plecare omul lui Dumnezeu, Sfantul Apostol, si-i scrie lui Timotei lucrurile acestea, sfatuindu-l cum sa se poarte in Biserica lui Dumnezeu. In primele doua versete pe care le-am citit aici: Te rog fierbinte inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Hristos Iisus, Care are sa judece viii si mortii, si pentru aratarea si imparatia Sa: propovaduieste Cuvantul, staruie , incepe sa imprime in el un indemn pentru lucrul lui Dumnezeu, socotind ca ramane un loc gol mare gol cand pleaca un om al lui Dumnezeu.

In Biserica noastra, in Lucrarea Oastei, in tara noastra un glas a amutit. i parca cuvantul spus aici ar fi putut sa-l spuna si fratele Petru cuiva. Sfantul Apostol a scris cuiva. Ce mare bucurie a avut el ca a avut cui sa-i spuna asemenea lucruri! Ce mangaiere a fost pentru el ca stia ca are un copil al lui iubit care il va asculta! i, intr-adevar, l-a ascultat. Datorita luminii pe care o avea, el prevedea ce vremuri vor veni. i datorita acestui fapt, il sfatuieste pe Timotei sa se poarte in acest fel dupa plecarea lui de aici. Scria cineva despre Apostolul Pavel ca vorbirea lui era in asa fel intotdeauna, incat parca socotea ca vorbeste pentru ultima data si, de la amvonul de unde isi tinea predica sau din locul de unde vorbea, era gata sa se infatiseze inaintea lui Dumnezeu, sa dea socoteala pentru ceea ce a spus.

Ce mare lucru este [cuvantul] unui om al lui Dumnezeu! i asa au fost cuvintele, asa au fost invataturile pe care le-am primit in sfanta Lucrare a lui Dumnezeu, a Oastei. Asa au fost cuvintele ramase de la Parintele Iosif. Asa au fost cuvintele spuse de parintele Vasile, asa au fost cele spuse de fratele Marini, asa, cele de fratele Petru Popa de la Batiz. i mereu se inmultesc numele si cimitirele din tara. Mai e unul in Saucani.

Multumim lui Dumnezeu! Ce mari jertfe, ce mari oameni! Noi nu ne dam seama, dar va veni o vreme cand, asa cum amintim astazi de Putna, de Curtea de Arges si de Voro net, asa cum numim sfintii despre care se vorbeste din fata altarelor noastre, asa vor fi numele acelora care s-au purtat in mijlocul neamului si al poporului nostru vrednici de Evanghelia lui Hristos; vrednici de hotararea facuta in fata lui Dumnezeu; vrednici sa faca cinste Lucrarii lui Dumnezeu si vremurilor in care traim.

Urmeaza versetul 4: i-si vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite. Dar tu fii treaz in toate. Sufera raul, fa lucrul unui evanghelist si indeplineste-ti bine slujba . In toate lucrurile in care lumea dormiteaza si ii place sa traiasca in toate pacatele ei, un om credincios e sfatuit prin Cuvantul lui Dumnezeu si prin cuvantul fratelui Petru, spus de atatea ori si atatora in tara asta: Fiti treji, impliniti-va bine slujba . Nu-i lucru mic sa poti sa ajungi [ostenind pana la sfarsit]. N-ati vazut niciodata mainile lui odihnindu-se Acum se odihnesc pe piept. i nu numai [fizic]; din toate punctele de vedere, el se odihneste acum. A ajuns la capatul muncii si oboselii de-aici de pe pamant. A ajuns la odihna. Domnul sa-l odihneasca si in Imparatia Lui! i sa ne ajute si noua.

Dar tu fii treaz, caci eu sunt gata sa fiu turnat ca o jertfa de bautura si clipa plecarii mele este aproape . Mare lucru! Am deschis aseara Cuvantul Domnului, sa citesc din scrierile Sfantului Apostol Pavel, si am citit lucrul acesta. In mod special m-am gandit la locul acesta; si venind incoace pe tren, m am gandit si mi-am zis sa-l impartasesc si fratilor. Pentru mine a fost o pricina de multa bucurie si mangaiere.

Caci eu sunt gata sa fiu turnat ca o jertfa de bautura si clipa plecarii mele este aproape. M-am luptat lupta cea buna, mi-am ispravit alergarea, am pazit credinta . Credeti ca-i un lucru de mica importanta sa poti face asemenea afirmatii? Sunt multi oameni pe pamant care pot vorbi asa ceva? Pot spune fleacuri, se pot lauda cu lucruri neadevarate, dar [oa meni care] sa dovedeasca o viata intreaga de ascultare de Cuvantul lui Dumnezeu si care, cand spun [un lucru], intr-ade var sa fie adevarat, sunt foarte putini. Sunt foarte putini aceia care pot sa afirme asa ceva la capat de calatorie.

De acum ma asteapta cununa neprihanirii pe care mi-o va da in ziua aceea Domnul, Judecatorul cel drept. Va veni o zi a Judecatii lui Dumnezeu. Se vor deschide cartile amintite mai inainte. i acolo sunt scrise multe lucruri; si cele vrute, si cele nevrute de noi. i cele din miez de zi, si cele din noapte. i fiecare va fi judecat dupa cele gasite scrise in cartile acelea. i spune Cuvantul: se va deschide o alta carte, care este Cartea Vietii. i oricine nu va fi gasit scris in Cartea aceea va fi aruncat in iazul de foc, care este moartea a doua . Vedeti ce lucruri minunate, ce ganduri ii infatiseaza celui caruia ii scrie un om care asteapta cununa!Dar ce poate sa spuna un om care in viata lui [s-a ocupat cu] lucruri de nimica? Scrie in alta parte Cuvantul lui Dumnezeu ca oamenilor le este randuit sa moara o singura data si dupa aceea vine judecata . Sunt niste randuieli ale lui Dumnezeu. Nu am fost noi intrebati inainte daca vrem sa venim sau din cine sa ne nastem sau in ce localitate. Asa a fost randuiala lui Dumnezeu sa ne nastem atunci cand Dumnezeu a vrut. Sunt randuielile lui Dumnezeu. A fost o randuiala a lui Dumnezeu care a stabilit vremurile noastre in care sa traim. Noi n-am putut face apel sa ne schimbe viata noastra in alte timpuri sau in alte localitati. Aici ne-a pus, [asa cum spune si] minunata poezie a fratelui, ca aici e locul nostru sa lucram, aici sa-L marturisim, aici sa traim si de aici sa ne cheme Domnul la El.

Nu putem amana cu nimica clipa cand Dumnezeu ne cheama. E randuiala lui Dumnezeu. Dar dincolo de randuielile vazute, e randuiala nevazuta a...