S-a întâmplat în 19 aprilie 1847
S-a intamplat in 19 aprilie 1847 was first posted on aprilie 19, 2021 at 3:15 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com S-a intamplat in 19 aprilie 1847: S-a nascut scriitorul Calistrat Hogas (m. 1917). Unele surse dau ca an al nasterii 1848. Talentat cantaret al muntilor din tinutul Neamtului, despre care G. Ibraileanu spunea ca: a pus in paginile lui numai lumina si viata, numai soare si bucurie , Calistrat Hogas apartine epocii marilor clasici, iar opera sa este asezata in traditia literaturii de calatorie din tara noastra.
Calistrat Hogas a descris in pagini de o rarisima frumusete peisajul natural al tarii noastre, pe care l-a receptat cu maxima atentie si trezire a simturilor, iar lucrarea sa de capatai, Pe drumuri de munte releva un Creanga trecut prin cultura, dupa cum il numeste Tudor Vianu, un Hogas uneori greu de urmarit, insa, de cele mai multe ori, genial povestitor si observator, cu o admiratie continua, aproape obsesiva, pentru natura si foarte apropiat dorintei multora dintre noi de a calatori prin peisaje de munte decupate din basme. Calistrat Dimitriu, dupa numele la nastere, s-a nascut la Tecuci, tatal sau, Gheorghe Dimitriu, fiind protopop de Tecuci, iar mama sa, Marioara, provenea dintr-o familie boiereasca. Familia Dimitriu avea nu mai putin de 12 copii. Se spune ca invatatorul din sat, Gheorghe Nicolau, a insistat ca numele de familie al copilului sa fie schimbat cu cel al bunicului dupa tata sub pretextul ca intr-o buna zi, va ajunge un om important si nu trebuie sa poarte un nume obisnuit pe care sa-l intalnesti la oricine -, astfel ca invatatorul a reusit sa-l convinga pe protopop sa-i puna fiului sau numele de Hogas. Tatal sau si-a dorit pentru el sa urmeze calea preotiei, dar micul Calistrat avea alte planuri. Primul sau invatator pe care l-a avut a fost Ionita Hrisanti, care era si dascalul bisericii, insa Calistrat nu a vrut sa studieze cu el, spunand ca nu vrea sa devina preot, ci sa invete carte . In anul 1859 a absolvit, foarte bine , scoala primara din Tecuci, apoi este inscris la Academia Mihaleana, unde devine bursier. Aici este coleg cu nume sonore precum A.
D. Xenopol, Vasile Conta sau Alexandru Lambrior. Avand in vedere extrem de numeroasa sa familie, tanarul urmareste independenta financiara, astfel ca, inca din vremea liceului, acorda meditatii colegilor mai slabi la invatatura dar scria si poezii. Apoi, Calistrat Hogas este admis la Facultatea de Litere din Iasi, ca student bursier. Dupa absolvire, devine profesor la gimnaziul proaspat infiintat in Piatra-Neamt, unde se si casatoreste cu Elena Gheorghiu, fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamt, cea care, in perioada 1871 1882 avea sa-i daruiasca nu mai putin de opt copii. In anul 1874, Calistrat Hogas debuteaza literar cu poezia Legenda lacramioarei , in ziarul local Corespondentia provinciala . In anul 1878, intra in conflict cu autoritatile din invatamant si este obligat sa se mute la Tecuci, unde devine profesor de istorie si geografie la gimnaziul real comunal. La scurta vreme, gimnaziul din Piatra Neamt avea sa fie desfiintat. In anul 1880 devine profesor la Scoala Normala Vasile Lupu din Iasi. In aceasta perioada, invitat fiind in casa unei rude a Veronicai Micle, il cunoaste pe Ion Creanga. Calistrat Hogas a continuat in toata aceasta perioada sa scrie, insa succesul sau literar s-a lasat indelung asteptat, fara ca acest lucru sa-l deranjeze. In anul 1881, revine la Piatra-Neamt, ca director al gimnaziului reinfintat si tot atunci il cunoaste pe revizorul scolar I.
L. Caragiale. La 3 iulie 1882, Hogas a debutat si ca prozator in revista locala Asachi , cu fragmente din volumul Amintiri dintr-o calatorie . Dupa cativa ani incep din nou sicanele autoritatilor la adresa sa, drept urmare este obligat sa se mute la Alexandria, unde este numit director al gimanziului. In anul 1891, insusi regele Carol I ii recunoaste lui Hogas realizarile extraordinare din domeniul educatiei, conferindu-i profesorului Medalia Rasplata muncii pentru invatamant , clasa I. In perioada 1891 1899, este director la gimnaziul din Roman, si profesor la Seminarul Teologic din acelasi oras, unde Marele Mitropolit Visarion Puiu, pe atunci elev seminarist, ii face un portret memorabil in cartea autobiografica Insemnari din viata mea , descriindu-l pe Hogas ca un dascal, ce transforma ora de romana intr-o veritabila sarbatoare . A devenit apoi profesor si subdirector la liceul internat din Iasi. Hogas a continuat activitatea sa literara, iar dupa ce l-a cunoscut pe Garabet Ibraileanu, in anul 1907, s-a lasat induplecat de acesta,...