De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de lei si sa se fi dat saracilor? Lacomia de bani este radacina tuturor relelor. Acesta este un adevar atat de amar, dovedit mereu si mereu. Cei care au umblat dupa bani au ratacit de la credinta, s-au lepadat de Dumnezeu, s-au robit diavolului si []De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de lei si sa se fi dat saracilor?Lacomia de bani este radacina tuturor relelor. Acesta este un adevar atat de amar, dovedit mereu si mereu.

Cei care au umblat dupa bani au ratacit de la credinta, s-au lepadat de Dumnezeu, s-au robit diavoluluisi s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri (I Tim 6, 10).

Acestia au ajuns vanzatori de frati, obraznici cu Hristos, ingamfati cu semenii, doritori de placeri lumesti si blestemati de Dumnezeu,dar avand totusi o forma de evlavie, ca la adapostul ei sa-si poata urmari scopurile lor dracesti.

Ce primejdiosi sunt oamenii acestia (II Tim 3, 4-5)! O, cat de multi lesne-crezatori cad in cursele lor, apoi in aceeasi osanda!Oricat de putin ai cunoaste oamenii, totusi nu-ti este greu sa poti afla ce este in inima acestor mincinosi de frati care se ingrasa si se imbogatesc din Lucrarea lui Dumnezeu si din negustoria cu darurile sfinte.

Daca iei seama la ceea ce vorbesc ei cand sunt suparati sau cand sunt intre ei, usor poti sa-i vezi.

Cand este linistit sau intre altii, omul prefacut si viclean are grija sa-si ascunda cat mai siret gandurile inimii, ca sa nu i le afle cei ce-l aud sau il vad.

Dar cand se manie, grija aceasta o scapa si se pierde.

Mania fiind o scurta nebunie ii descopera celui nelegiuit care ii este sufletul sau si care ii sunt adevaratele lui ganduri, indata ce acesta isi deschide gura.

De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de dinari?, zice vanzatorul suparat.

Dar indata, dandu-si seama ca s-a descoperit ce urmarea, a adaugat, spre a se acoperi iarasi: si sa se fi dat saracilor.

Caci siretenia omului in mijloacele de amagire foloseste nu numai cuvintele sale, ci chiar si pe ale lui Dumnezeu.

Nu ca sa-si arate gandurile adevarate si inima lui, ci ca sa si le ascunda.

Este un facut ca, in vorbirea fiecarui om, se repeta fara voia lui mai mult tocmai cuvantul care ii arata starea sa ascunsa si pacatul sau cel mai cautat.

Astfel: vanzatorul va vorbi mereu despre vanzari,lacomul, despre castiguri,betivul, despre bauturi,desfranatul, despre petreceri,neascultatorul, despre slobozenie,inselatorul, despre cinstea lui,netrebnicul, despre vrednicia sasi dezbinatorul, despre dragosteMai greu este atunci cand omul tace. Atunci numai daca ii cunosti ochii poti sa vezi cum ii este sufletul si ce ii zace in inima.

Cum insa putini stim privi prin ochi in launtrul omului, e bine sa asteptam pana cand ceva il face sa se manie, ca sa-si dea pe...