Amin, amin zic voua, daca grauntele de grau care a cazut pe pamant nu moare, ramane singur; dar daca moare, aduce multa roada (Ioan 12, 24-25). Cat de simplu si cat de adanc a lamurit Mantuitorul moartea si invierea Sa prin asemanarea grauntelui de grau! Cat de simplu si cat de adanc le-a aratat Apostolilor []Amin, amin zic voua, daca grauntele de grau care a cazut pe pamant nu moare, ramane singur; dar daca moare, aduce multa roada (Ioan 12, 24-25). Cat de simplu si cat de adanc a lamurit Mantuitorul moartea si invierea Sa prin asemanarea grauntelui de grau! Cat de simplu si cat de adanc le-a aratat Apostolilor si lumii intregi pentru ce a trebuit sa moara! Intocmai ca grauntele de grau, El a trebuit sa moara ca sa dea altora viata.

Moartea, Jertfa Mantuitorului, este miezul crestinismului. Moartea lui Hristos zicea un vestit predicator este viata invataturii Sale.

Iisus Mantuitorul a invatat timp de trei ani si jumatate pe pamant. Dar El putea sa traiasca o viata intreaga. i ce lucruri minunate ar fi putut face El pe pamant intr-o viata intreaga! Cu vraja cuvantului Sau ar fi putut cutreiera intreg pamantul si ar fi putut sintetiza invataturile Sale in sute de carti. Ar fi putut strange mii de invatacei in jurul Sau. Ar fi putut rascoli intreg pamantul pentru Dumnezeu si mantuire. Cu pilda vietii Sale, cu minunile Sale, cu predicile Sale, ar fi cucerit lumea. i poate nici n-ar mai fi fost lipsa de dureroasa sangerare de pe dealul Golgotei.

Dar la toate aceste ganduri de ispita, Scripturile striga intr-un glas ca Fiul lui Dumnezeu trebuia sa moara; numai moartea Lui putea rascumpara si mantui omenirea. i Se ridica Insusi El, Domnul Hristos, spunand lamurit ca grauntele de grau trebuia sa intre in pamant ca sa aduca roada.

O! Daca ar fi trait Hristos o suta de ani, daca ar fi trait chiar doua-trei sute de ani daca ar fi colindat intreg pamantul daca ar fi lasat sute de carti si pilde neintrecute de viata, totusi, daca El n-ar fi murit pentru noi, lumea ar fi plina de moarte si de morti. Nici un suflet n-ar fi gustat inca din viata. Caci viata cea duhovniceasca ne-a venit prin moartea si Jertfa Lui. Nici unul din noi n-am fi inviat la o viata noua daca Hristos n-ar fi murit si n-ar fi inviat pentru noi. Grauntele Cuvantului ne-a putut aduce roada de mantuire numai intrand in pamant si murind pentru noi.

Acest adevar ni-l arata Biblia pe toate paginile ei. Il vedem in chip deosebit la cele doua faceri ale lumii.

Viata cea dintai a venit in lume prin creatiune. Dumnezeu l-a facut pe om cel dintai, dar aceasta creatie s-a pierdut in gradina Edenului.

A doua creatie cu Noe, al doilea Adam al omenirii ne-a venit printr-o moarte si o inmormantare. Caci Noe a intrat in corabie ca intr-un mormant. A...