Eu sunt Invierea si Viata (In 11, 25). Iubiti frati, ne aducem aminte de cele trei mari invieri pe care le-a facut Domnul Iisus: invierea fiicei lui Iair, invierea tanarului din Nain si invierea lui Lazar, prietenul Domnului, mort de patru zile. Descriem pe scurt aceste trei invieri si-apoi sa vorbim despre o altfel de []Eu sunt Invierea si Viata (In 11, 25).

Iubiti frati, ne aducem aminte de cele trei mari invieri pe care le-a facut Domnul Iisus: invierea fiicei lui Iair, invierea tanarului din Nain si invierea lui Lazar, prietenul Domnului, mort de patru zile. Descriem pe scurt aceste trei invieri si-apoi sa vorbim despre o altfel de inviere, nu trupeasca, ci o inviere duhovniceasca, o inviere in Hristos, o inviere din moartea pacatului.

Despre invierea tanarului din Nain (Lc 7, 14), Sfanta Scriptura ne spune: i apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. i a zis: Tinere, tie iti zic: scoala-te! . Despre fiica lui Iair (Lc 8, 54-55), Domnul a zis: Copila, scoala-te! . El a poruncit duhului sa intre inapoi in trup si, dintr-un trup rece si palid, a devenit un trup viu. Iata si aici lucrarea lui Dumnezeu! Lui Lazar, prietenul Domnului, mort de patru zile (Ioan 11, 43), Domnul i-a zis: Lazare, vino afara! i Lazar a inviat.

Am asezat inaintea noastra aceste exemple de inviere pe care le-a facut Domnul Iisus, aratand ca El este Invierea si Viata si El este Cel care poate da si lua viata. Ne punem intrebarea: Credem noi cu toata inima in Inviere?Credem ca si noi putem fi inviati din moarte la viata? Apostolul Pavel zice, in I Corinteni 15, 14: Daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica-i si credinta voastra . Cele trei invieri de care am vorbit sunt invieri trupesti, dar Hristos poate sa invieze si pe cei morti sufleteste, caci numai Dumnezeu poate invia suflete. Cuvantul sfant ne spune ca exista moarte spirituala , dar exista si inviere spirituala.

Despre moartea spirituala ne vorbeste cuvantul lui Dumnezeu cu o maxima gravitate, ca toti care traiesc instrainati de Dumnezeu sunt morti sufleteste.

Sfantul Ap. Pavel, in Ep. catre Efeseni, vorbeste de starea de dinainte de a fi crestin: Iar pe voi v-a facut vii, cei...