S-a intamplat in 8 mai 1903: A murit pictorul francez Paul Gauguin. Eug ne Henri Paul Gauguin, (n. 7 iunie 1848, Paris m. Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceza), a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier si geniu, Paul Gauguin a pregatit calea picturii moderne. Intre mizerie si epuizare, calatorii si disperare, a ajuns sa creeze opere []The post S-a intamplat in 8 mai 1903 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 8 mai 1903 was first posted on mai 8, 2021 at 4:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 mai 1903: A murit pictorul francez Paul Gauguin. Eug ne Henri Paul Gauguin, (n. 7 iunie 1848, Paris m. Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceza), a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier si geniu, Paul Gauguin a pregatit calea picturii moderne. Intre mizerie si epuizare, calatorii si disperare, a ajuns sa creeze opere extraordinare, in care reda cu intensitate viziunea sa senzuala asupra vietii. Paul Gauguin s-a nascut la Paris pe 7 iunie 1848, fiu al lui Clovis Gauguin, ziarist si republican inveterat si al Alinei Chazal, fiica Florei Tristan. Familia Gauguin, simtind ca in Franta republica este in pericol, se muta in Peru (1849). Tatal sau moare la 30 octombrie in Patagonia, familia se intoarce in Franta abia peste cinci ani, in august 1854, si se stabileste la Orl ans. In 1865 Paul Gauguin serveste ca ofiter secund pe un vas comercial cu destinatia Rio de Janeiro, un an mai tarziu, porneste intr-o calatorie de 13 luni in jurul lumii, ca locotenent pe vasul Chili. Ajutat de tutorele sau, Gustave Arosa, bancher si colectionar indragostit de lucrarile impresionistilor, Paul Gauguin este angajat in 1871 ca functionar la o agentie de bursa. Se imprieteneste cu pictorul mile Schuffenecker, cu care deseori picteaza si deseneaza. In 1873, se casatoreste cu Mette Sophie Gad, fiica unui inalt functionar danez.

In urmatorii zece ani se nasc cei cinci copii ai lor. Anul 1874 aduce o schimbare decisiva in viata lui Gauguin. Are acum 25 de ani si pentru el incepe lucrul in atelier si perioada de cautari artistice. Se inscrie la Academia Colarossi , unde invata secretele picturii dupa model. Este anul cand se organizeaza prima expozitie a impresionistilor si Gauguin cumpara, incantat, tablouri realizate in acest stil. In 1875, expune primul sau tablou, Peisaj la Viroflay , in care se simte influenta lui Camille Pissarro, al carui elev va deveni mai tarziu. Cativa ani in sir se intalneste regulat cu artistii impresionisti in cafeneaua Nouvelle-Ath n e din Place Pigalle si participa cu lucrarile sale la expozitiile acestora. In 1879 isi petrece pentru prima oara vara in Pontoise, la Pissarro, care il indeamna sa se apropie mai mult de natura. Aici il cunoaste, in 1881, pe Paul C zanne. Cei doi pictori se inteleg perfect, intre ei fiind multe asemanari in reprezentarile artistice. Odata cu anul 1883, Gauguin se decide sa-si consacre intreaga energie picturii, paraseste lumea finantelor si isi neglijeaza familia. Din acest moment evenimentele ce vor urma vor accelera ritmul marii sale aventuri in pictura. Gauguin isi lasa sotia si copiii la familia acesteia in Danemarca, vinde numeroase piese din colectia proprie, pentru a se intretine, o vreme castiga bani din lipirea de afise. Vara anului 1886 o petrece in Bretania, la Pont-Aven, unde traiesc mai cu seama pictorii independenti sositi din Anglia si America. Acum are, in sfarsit, ocazia sa creeze departe de influentele pariziene. Din cauza problemelor materiale dar si datorita setei sale nestavilite de independenta, primavara anului 1887 il gaseste...