S-a intamplat in 14 mai 1796: Medicul britanic Edward Jenner efectueaza prima vaccinare antivariolica reusita (dupa ce a descoperit modalitatea de a crea la om imunitatea fata de variola), punand bazele imunologiei moderne.

Pentru a celebra doua secole de la acest eveniment, OMS si UNICEF au declarat anul 1996 An al vaccinului . Desi ideea lui []The post S-a intamplat in 14 mai 1796 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 14 mai 1796 was first posted on mai 14, 2021 at 2:27 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 mai 1796: Medicul britanic Edward Jenner efectueaza prima vaccinare antivariolica reusita (dupa ce a descoperit modalitatea de a crea la om imunitatea fata de variola), punand bazele imunologiei moderne.

Pentru a celebra doua secole de la acest eveniment, OMS si UNICEF au declarat anul 1996 An al vaccinului . Desi ideea lui Jenner de a vaccina oamenii pentru a preveni aparitia variolei nu era una originala, aceasta fiind cunoscuta de mai mult timp, el isi merita titlul de parinte al imunologiei deoarece a creat o baza stiintifica pentru acea teorie. Mai mult, el a fost primul care a incercat sa controleze o epidemie folosind o abordare stiintifica, ramanand pentru totdeauna in istorie ca un adevarat erou care a salvat milioane de vieti. Edward Jenner este considerat a fi parintele vaccinologiei, dupa ce a inoculat unui baiat de 13 ani virusul variolei bovine in 1796. Inovatiile lui Edward Jenner au inceput cu utilizarea cu succes, in 1796, a materialelor din variola bovina, pentru a crea imunitate pentru variola, ceea ce a facut ca aceasta metoda sa se raspandeasca. Variola bovina nu era o infectie raspandita. Aparea sporadic in cateva tinuturi rurale din Anglia. Desi nu era cunoscut faptul ca cei care contractau variola bovina nu luau variola, Jenner stia acest lucru deoarece fusese medic ucenic intr-un sat, iar o laptareasa ii spusese despre eficacitatea variolei bovine impotriva variolei. Intr-adevar, a discutat posibila asociere intre variola bovina si variola cu profesorul sau, in 1770, la Londra, dar, din motive necunoscute, nu a mai revenit asupra subiectului pana in 1796. Primul sau manuscris despre vaccinare a fost respins, deoarece experimentul implicase o singura persoana, nu indeajuns pentru a stabili un principiu. In urmatorii doi ani, el si-a extins studiile si a demonstrat ca variola bovina poate fi transmisa direct de la o persoana la alta, furnizand astfel inoculare pe scara larga impotriva variolei. Jenner si-a publicat singur rezultatele in Vareolae Vaccinieae in 1798, aducand in atentia intregii lumi medicale meritele inocularii. Din fericire, vaccinarea a inlocuit rapid variolarea. Trebuie mentionat ca virusul Vaccinia, folosit in vaccinul impotriva variolei, nu este acelasi virus cu cel al variolei bovine. Vaccinia, variola bovina si variola sunt virusuri orthopox inrudite, desi ramane neclar care este exact originea sa si cum a inlocuit variola bovina. Metoda lui Jenner a influentat schimbarile medicale si tehnologice din urmatorii 200 de ani, avand ca rezultat final eradicarea variolei. Oficial, variola a fost eradicata pe 11 septembrie 1978, cand a facut ultima sa victima Janet Parker, fotograf medical din Marea Britanie. In secolul XX...