S-a intamplat in 15 mai 1938: A murit medicul Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romanesti de neurologie. Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1863, Bucuresti d. Bucuresti) a fost un medic neurolog roman, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, membru al Academiei Romane, fondatorul colii Romanesti de Neurologie. In 1882 dupa absolvirea Seminarului []The post S-a intamplat in 15 mai 1938 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 15 mai 1938 was first posted on mai 15, 2021 at 4:43 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 mai 1938: A murit medicul Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romanesti de neurologie. Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1863, Bucuresti d. Bucuresti) a fost un medic neurolog roman, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, membru al Academiei Romane, fondatorul colii Romanesti de Neurologie. In 1882 dupa absolvirea Seminarului Central se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cu sprijinul lui Victor Babes, in al carui laborator de Anatomie Patologica si Bacteriologie incepuse sa lucreze ca preparator, isi continua studiile incepand din 1889 la Paris in clinica de maladii ale sistemului nervos din spitalul Salpetri re condusa de Jean-Martin Charcot. Aici cunoaste pe Pierre Marie, cu care va intretine stranse legaturi in viitor, pe Joseph Babinski si Fulgence Raymond. Mai tarziu va lucra cu Carl Weigert in Frankfurt a.

M. si cu Emil du Bois-Raymond in Berlin. Incurajat de Pierre Marie prezinta in 1890 in Berlin la un congres international rezultatul cercetarilor asupra substratului morfopatologic in acromegalie. Intre 1890 si 1896 intreprinde calatorii de studii in Germania, Anglia, Belgia si Italia. In 1897 sustine la Facultatea de Medicina din Paris teza de doctorat cu titlul Mana suculenta in siringomielie. In acelasi an intors in tara primeste functia de sef al serviciului de boli nervoase la spitalul Pantelimon; un an mai tarziu este numit profesor la clinica bolilor nervoase a Facultatii de Medicina din Bucuresti. Tot atunci, in 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, realizeaza primul film stiintific din lume: Tulburarile mersului in hemiplegia organica . Insusi Auguste Lumi re recunostea, intr-o scrisoare din 29 iulie 1924: Comunicarile dumneavoastra asupra utilizarii cinematografiei in studiul bolilor nervoase mi-au trecut, intr-adevar, prin mana, intr-o vreme cand primeam La Semaine m dicale , dar atunci aveam alte preocupari de ordin industrial, care nu-mi permiteau sa ma consacru cercetarilor biologice. Marturisesc ca uitasem aceste lucrari si va sunt recunoscator de a mi le fi amintit. Din pacate, putini savanti au urmat calea deschisa de dumneavoastra . La 25 octombrie 1899, medicul Alexandru Bolintineanu a sustinut la Paris o teza de doctorat despre coxotuberculoza care se baza pe studiul mersului bolnavilor din filmele realizate la Spitalul Pantelimon. Considerate pierdute multa vreme, o buna parte din acestea au fost descoperite in 1975, de catre reporterul TV Cornel Rusu, intr-un fiset de-al profesorului. Marinescu a mentinut un contact strans cu fostii lui colegi din Paris, cele mai multe din numeroasele sale publicatii au aparut in limba franceza. Impreuna cu patologul francez Paul Oscar Blocq a publicat un atlas cu aspectele anatomopatologice ale maladiilor sistemului nervos central. Descrierea sa impreuna cu Blocq a unui caz de tremuratura parkinsoniana la un pacient cu leziuni ale substantiei nigra a...