S-a intamplat in 27 mai 1867: Imparatul Austriei (1848-1916), Franz Josef I, care se incoronase si rege al Ungariei (1867-1916), a abrogat Legea despre egala indreptatire a natiunii romane cu celelalte nationalitati si religii, precum si Legea despre caracterul oficial al limbii romane in Transilvania si aproba Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria (27.

V/8.

VI) []The post S-a intamplat in 27 mai 1867 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 27 mai 1867 was first posted on mai 27, 2021 at 5:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 mai 1867: Imparatul Austriei (1848-1916), Franz Josef I, care se incoronase si rege al Ungariei (1867-1916), a abrogat Legea despre egala indreptatire a natiunii romane cu celelalte nationalitati si religii, precum si Legea despre caracterul oficial al limbii romane in Transilvania si aproba Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria (27.

V/8.

VI) Acordul de asociere Ausgleich dintre Austria si Ungaria din anul 1867 punea capat unei politici liberale initiate de Viena in perioada anterioara. Dieta de la Sibiu si avantajele participarii romanilor din Transilvania la viata politica din imperiu vor fi pierdute cu ocazia inaugurarii noului plan al imparatului Franz Josef I. Cauza principala a acestei pierderi era lipsa exercitiului politic al romanilor reprezentanti in Dieta (48 de deputati impreuna cu cei 33 ai comunitatii sasesti formau o majoritate confortabila fata de opozitia maghiara si secuiasca). Sesiunea Dietei de la Sibiu din anul 1863 propunea in unsprezece puncte o deschidere nemaiintalnita pana atunci in viata Transilvaniei.

Recunoasterea politica a natiunii romane, folosirea limbii romane in structuri administrative, adoptarea unei legi electorale, infiintarea unui tribunal suprem, introducerea cartilor funciare, infiintarea unei banci ipotecare sunt cateva din punctele sustinute de deputatii romani. Dintre acestea doar folosirea limbii romane a fost acceptata, insa in scoli confesionale (pe langa bisericile ortodoxa si greco-catolica), o situatie amendata dupa anii 1880 si 1905 de legi ale Parlamentului de la Budapesta, foarte restrictive in privinta functionarii unui invatamant intr-o alta limba decat maghiara. Varfurile romanilor din Transilvania considerau pe buna deptate ca o serioasa recunoastere a drepturilor lor incepea cu o solida educatie conjugata cu dezvoltarea unui sentiment patriotic si de apartenenta la teritoriul locuit. Din aceasta cauza cele mai multe actiuni politice au privit cucerirea drepturilor si libertatilor pentru o instructie individuala a romanului transilvanean. Un deziderat implinit mult mai tarziu.

Activismul nonactivismul (pasivitatea politica) politic a fost axa sub care s-a manifestat Partidul National Roman din Transilvania. In vestul provinciei, cu deosebire in Banat, latura radicala si-a gasit o mai buna receptivitate, insa nici masurile reactive ale administratiei maghiare nu au intarziat sa apara. Ponderea participarii nationalitatilor la viata politica si sociala din Transilvania incorporata la Ungaria a fost redusa. In administratia centrala figurau 8.124 de functionari maghiari si 135 romani. In orase, proportia a fost si mai mica: 4.680 de functionari maghiari si doar 91 de romani. Miscarea petitionara a romanilor din Transilvania a avut de asemenea cateva momente bune, insa fara prea mare succes. La 31 decembrie 1866 este inaintat un memoriu catre imparatul Franz Josef. Doi ani mai tarziu este publicat de gazete romanesti din Transilvania si Romania Pronunciamentul de la Blaj, un real program de revendicari. Trebuie sa mentionam, totusi, suportul economic si financiar de care s-a bucurat opozitia romaneasca din Transilvania, ce a fost posibil chiar in cadrele legilor din epoca, cu toate restrictiile sale. Un sistem de banci comerciale si in special de credit apar in proprietatea romanilor. Albina Sibiu, Victoria -Arad, cateva zeci de cooperative de credit care au modificat structura proprietatii asupra pamanturilor si au intarit nivelul de...