S-a intamplat in 29 mai 1945: A murit (intr-un accident rutier) Mihail Sebastian, dramaturg, prozator, eseist si critic literar. Mihail Sebastian (nume real: Iosef M. Hechter, alt pseudonim: Victor Mincu, n. 18 octombrie 1907, Braila d. Bucuresti) a fost un om de litere roman, care a scris roman, dramaturgie si critica literara. A fost []The post S-a intamplat in 29 mai 1945 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 mai 1945 was first posted on mai 29, 2021 at 7:15 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 mai 1945: A murit (intr-un accident rutier) Mihail Sebastian, dramaturg, prozator, eseist si critic literar. Mihail Sebastian (nume real: Iosef M. Hechter, alt pseudonim: Victor Mincu, n. 18 octombrie 1907, Braila d. Bucuresti) a fost un om de litere roman, care a scris roman, dramaturgie si critica literara. A fost de asemenea activ ca publicist, tinand printre altele si cronica muzicala. Mihail Sebastian a fost unul dintre cei mai importanti discipoli ai filosofului Nae Ionescu. Un scandal fulminant in epoca interbelica l-a cauzat prefata antisemita a lui Ionescu la romanul De doua mii de ani, prefata pe care Sebastian a publicat-o intacta. Deriva inspre extremismul de dreapta a generatiei sale si circumstantele politice din timpul celui de-al doilea razboi mondial l-au indepartat de maestrul sau si de fostii sai prieteni. In aceasta perioada a tinut jurnal. Dupa moartea lui subita, posteritatea i-a fost asigurata in principal de piesele de teatru, pana in 1996, cand jurnalul, care ramasese peste 60 de ani inedit, a fost tiparit pentru prima data. Cartea a suscitat controverse aprinse in societatea romaneasca, fiind contrara imaginii idealizante a elitei intelectuale interbelice. Nascut cu numele de Iosef Hechter intr-o familie evreiasca din Braila, Mihail Sebastian face studii universitare de drept si filozofie la Bucuresti. Are o tentativa de a-si da doctoratul in drept la Paris, soldata cu un esec. Lucreaza apoi ca secretar la o importanta casa de avocatura din epoca, fiind si avocat pledant. Descoperit de Nae Ionescu, presedintele comisiei sale de bacalaureat, a fost invitat de acesta sa colaboreze la revista Cuvantul, unde il cunoaste pe Mircea Eliade, unul din viitorii sai prieteni. Prin legislatia antisemita de la inceputul anilor 40, i s-a interzis sa mai functioneze ca jurnalist si i se retrage si licenta de avocat pledant.

Reprezentarea pieselor sale a fost interzisa din cauza faptului ca era evreu. Jocul de-a vacanta este interzisa, iar pentru a putea reprezenta piesa Steaua fara nume a folosit un al doilea pseudonim, Victor Mincu. Piesa Ultima ora s-a jucat dupa moartea lui Sebastian, la Teatrul National Bucuresti, sub directia lui Zaharia Stancu. Moare in plina tinerete creatoare, lovit de un camion in 1945, la numai cateva luni dupa lovitura de stat de la 23 august 1944. A debutat in literatura in 1932 cu un volum foarte scurt, Fragmente dintr-un carnet gasit, apoi in acelasi an a publicat un volum de nuvele, Femei. A publicat mai multe romane, Orasul cu salcami (1935) (roman al adolescentei), Accidentul (1940) (roman de dragoste), influentate de Marcel Proust, Gustave Flaubert si de alti romancieri francezi. In anul 1934 publica un alt roman, De doua mii de ani, de aceasta data despre ce inseamna sa fii evreu in Romania. Cartea a capatat o celebritate nedorita, mai ales in urma prefetei semnata de magistrul lui Sebastian si al generatiei...