S-a intamplat in 1 iunie Ziua Internationala a Ocrotirii Copiilor . Pentru prima data Ziua Copilului a fost mentionata la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor, care a avut loc la Geneva, in august 1925. Atunci 54 de reprezentanti din diferite tari au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Tot la Geneva a fost si []The post S-a intamplat in 1 iunie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 iunie was first posted on iunie 1, 2021 at 1:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 iunie Ziua Internationala a Ocrotirii Copiilor . Pentru prima data Ziua Copilului a fost mentionata la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor, care a avut loc la Geneva, in august 1925. Atunci 54 de reprezentanti din diferite tari au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Tot la Geneva a fost si sarbatorita pentru prima oara, in octombrie 1953, cand aproximativ 30 de state au ales sa marcheze evenimentul pe 1 iunie. Ziua este sarbatorita, in prezent, in intreaga lume, dar in zile diferite: in tarile fost comuniste la 1 iunie, in Japonia la 5 mai, in Germania la 1 iunie si 20 sepembrie, in India la 14 noiembrie, in Turcia la 23 aprilie etc. 193: Imparatul roman Marcus Didius este asasinat in palatul sau. Didius Iulianus (latina: Marcus Didius Salvius Julianus; 133 193) a fost imparat roman de la 28 martie la 1 iunie 193. Didius Iulianus era un senator foarte bogat, originar din Gallia. A a devenit imparat cumparand la mezat tronul imperial de la pretorieni, care, dupa tulburarile ce avusesera loc la moartea imparatului Pertinax, au scos tronul imperial la vanzare, pentru cel mai bun pret. A fost recunoscut de Senat si de pretorieni, nu insa si de legiunile de la Dunare de sub comanda lui Septimius Severus, care, de altfel, l-au detronat si ucis. 1475: Prima atestare documentara a Craiovei. La aceasta data aparea prima atestare documentara a Craiovei, intr-un hrisov dat de voievodul Laiota Basarab si in care se aminteste de jupan Neagoe de la Craiova. Pe teritoriul actualului oras au fost descoperite resturi de locuire inca din epoca neolitica. Pelendava geto-daca este prima forma de organizare sociala descoperita pe actualul teritoriu al Craiovei, datand din anii 400 i. Hr. 102 d. Hr. Pe o harta din anul 225 d. Hr. aparea trecuta Pelendava romana. In secolele VII si VIII, localitatea era denumita Ponsiona, conform mai multor inscriptii descoperite. 1636: S-a nascut Nicolae Milescu (Spatarul), scriitor memorialist si diplomat; autorul unui Jurnal de calatorie in China , primul memorial de calatorie scris de un roman; tot el este primul roman care a tradus Vechiul Testament (1667), lucrare care a stat la baza traducerii Bibliei de la Bucuresti (1688); din 1671 a trait la Moscova (m. 1708, in Rusia). 1796: S-a nascut Nicolas L onard Sadi Carnot, fizician si inginer militar francez (m. 1832).

In lucrarea lui din 1824 Reflectii asupra puterii motrice a focului, a dat prima descriere de succes a motoarelor termice, descriere cunoscuta azi sub numele de ciclul Carnot, punand astfel bazele pentru a doua lege a termodinamicii. 1822: S-a nascut geologul francez Ren -Just Ha y, fondatorul stiintei cristalografiei (m. 1873). 1829, 1/13: A aparut (bisaptamanal, pana la 24.

XI/6.

XII.1858), la Iasi, gazeta politica si literara Albina Romaneasca prima gazeta in limba romana din Moldova; director, Gheorghe Asachi. 1838: S-a nascut Gheorghe Lahovari, inginer si scriitor (povestiri si traduceri); ca director al Postelor si Telegrafelor (1871-1876), a introdus cartile si mandatele postale; s-a numarat printre fondatorii Societatii Romane de Geografie (1875); a tiparit, in colaborare, Marele dictionar geografic al Romaniei ; membru de onoare al Academiei Romane din 1901 (m. 1909). 1841: A murit Nicolas Appert, inventator francez (n. 1749). A inventat metoda de pastrare a alimentelor mai mult timp prin inchiderea ermetica a acestora in ambalaj (1795). 1866: S-a nascut zoologul american Charles Benedict Davenport, pionier al folosirii tehnicilor statisticii in cercetarea biologica (m. 1944). 1875: S-a nascut Constantin Lacea, filolog si lingvist; in 1916 s-a refugiat in strainatate, mai intai la Stockholm, apoi la Paris, unde, in vederea Conferintei de Pace, a strans un bogat material documentar referitor la istoria romanilor; revenit in tara (in 1920), a desfasurat o intensa activitate stiintifica la Cluj; se numara printre realizatorii Dictionarului limbii romane , la care a redactat in intregime primele trei litere; membru de onoare al Academiei Romane din 1939 (m. 1950). 1878, 1/13: Incepe Congresul international de la Berlin (pana la 1/13.

VII.1878), convocat de marile puteri europene nemultumite de prevederile Tratatului de pace de la San Stefano, incheiat la terminarea razboiului ruso-romano-turc din 1877-1878; in Tratat se recunoaste independenta de stat a Romaniei. 1882: Inaugurarea tunelului de cale ferata Saint-Gothard, primul dintre marile tuneluri feroviare care traverseaza Alpii. 1901, 1/14: A fost infiintata, la Bucuresti, de D. G. Kiriac, Societatea corala Carmen (pentru raspandirea si cultivarea muzicii in popor; concertul inaugural a avut loc la 18/31.

XII.1901). 1906, 1/14: Apare, bilunar, la Constanta, sapirografiata, prima publicatie in limba armeana, Maro , editata de Murat Kevorkian Vanigoglu, fondatorul bisericii si scolii armenesti din oras; pe frontispiciul publicatiei se mentiona: Primul ziar din Romania in limba armeana, etnografic si istoric. Fondat la 1 iunie 1906, apare la fiecare 1 si 16 ale lunii . 1907: S-a nascut Sir Frank Whittle, inginer britanic; a perfectionat turbina cu gaz; a pus la punct primul turboreactor, realizat in 1941 de Rolls Royce (m. 1996). 1908: S-a infiintat Societatea anonima pentru distribuirea produselor petroliere Distributia (cu participarea societatilor Steaua Romana , Aurora , Romano-Americana , Columbia etc.). Societatea avea monopolul desfacerii in tara a produselor, fiecare membru pastrandu-si, insa, deplina libertate atat in privinta productiei, cat si a exportului (1/14). 1914: Vizita oficiala a tarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanta. arul Rusiei avea o legatura stransa cu Regele Carol I al Romaniei, mai ales in urma casatoriei Principelui Mostenitor Ferdinand al Romaniei cu Maria, nepoata arului Alexandru al II-lea si verisoara lui Nicolae al-II-lea. Mai mult, a existat chiar si un proiect de mariaj intre printul mostenitor Carol (viitorul Rege Carol al II-lea) si Marea Ducesa a Rusiei, Olga. Vizita arului si a Familiei Imperiale Ruse era o vizita de raspuns la cea pe care Regele Carol I o efectuase in iulie 1898, insotit de Principele Ferdinand si de primul-ministru D.

A.

Sturdza, in Rusia, la invitatia arului, poposind la resedinta acestuia de la arskoe Selo, langa Sankt Petersburg. Discutiile politice de la Constanta au vizat necesitatea mentinerii pacii in Balcani si a respectarii Tratatului de la Bucuresti din 1913.

Vizita arului avea loc cu exact 4 ani inainte de uciderea intregii Familii Imperiale Ruse de catre bolsevici, la 17 iulie 1918. 1919: A murit Ioan Bogdan, istoric si filolog; unul dintre fondatorii slavisticii in Romania; editor de cronici si documente; membru titular al Academiei Romane din 1903, vicepresedinte al acestui for (1910-1913; 1916-1919) (n. 1864). 1926: S-a nascut actrita americana de film Marilyn Monroe (m. 1962). Marilyn Monroe (nascuta Norma Jeane Mortensen d. 5 august, 1962) este fara indoiala cel mai celebru star cinematografic, sex simbol si diva pop a secolului al XX-lea. Ascensiunea lui Monroe la nivelul de celebritate a inceput cu selectarea ei pentru a poza in cateva reviste, asta in timp ce primul ei sot facea parte din Marina Comerciala. Cea mai insemnata parte a filmelor ei au fost facute pentru 20th Century Fox, unde si-a luat si numele care a facut-o celebra. Dupa cateva aparitii minore in decurs de cativa ani, Marilyn a inceput sa devina cunoscuta pentru talentul ei de comediana, ajutata fiind si de remarcabila ei prezenta scenica. i-a indreptat eforturile catre aparitii mai consistente, si, la un anumit moment al carierei sale a reusit sa-si indeplineasca acest scop. Circumstantele misterioase ale mortii lui Marilyn au fost subiectul multor speculatii, dar nu au reusit sa-i stirbeasca reputatia de cea mai legendara figura publica a tuturor timpurilor.

In 1959 ea inregistreaza cel mai mare succes al carierei jucand alaturi de Tony Curtis si Jack Lemmon in comedia lui Billy Wilder Unora le place jazz-ul. Comportamentul ei dificil pe scena este de acum legendar, asemenea numeroaselor duble necesare. Totusi, la terminarea filmarilor, Wilder a declarat ca era dispus sa treaca oricand peste aceste inconveniente, pretuind calitatile ei de comediana de prima clasa. Unora le place jazz-ul este considerat acum ca fiind una dintre cele mai bune comedii din toate timpurile. Rolul lui Monroe de cantareata indoielnica, consumatoare frecventa de bauturi, dar plina de compasiune Sugar Kane, a fost premiat cu un Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un musical sau comedie. 1927: A murit istoricul britanic John Bury; unul dintre marii istorici ai vremii sale, cu variate preocupari, de la istoria antica pana la cea moderna; considerat fondatorul scolii engleze de bizantinologie; membru de onoare strain al Academiei Romane din 1913 (n. 1861). 1930: S-a nascut Erich Bergel, dirijor si profesor roman stabilit in Germania (m. 1998). 1931: S-a nascut matematicianul Petru Mocanu; autor de lucrari didactice, monografii, studii in domeniul teoriei geometrice a functiilor analitice; membru titular al Academiei Romane din 2009. 1936: S-a nascut actorul american Morgan Freeman. 1937: Se desfiinteaza Universitatea Saseasca, unitate politica si administrativa a sasilor transilvaneni ce a activat din 1876 ca fundatie.

Universitatea saseasca denumita in limba germana: Nationsuniversit t , cu numele complet S chsische Nationsuniversit t (Universitatea Natiunii Sasesti), iar in latina: Universitas Saxonum , a fost un organism politic de autoadministrare al sasilor transilvaneni (germana Siebenb rger Sachsen) constituit la ordinul lui Matei Corvin in 1486, care a functionat pana la jumatatea secolului al XIX-lea (1486 1876) ca administratie autonoma iar de atunci pana la desfiintarea sa definitiva, in 1937, ca fundatie. Universitatea saseasca, ingloba cele sapte scaune ale Sibiului (Orastie, Sebes, Miercurea, Sighisoara, Nocrich, Cincu si Rupea), Scaunul eica si cel al Mediasului, formate mai tarziu, precum si Districtul Brasov si Districtul Bistritei. apte Scaune (in germana Sieben St hle, in latina septem sedes) se numea un teritoriu de pe Pamantul Craiesc (K nigsboden) dinTransilvania (in germana Siebenb rgen, adica sapte cetati : Sibiu, Brasov, Medias, Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita), reprezentand unitatile adminstrative ale sasilor transilvaneni, din secolul al XII-lea pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea.

In 14 iulie 1349 este prima mentiune a faptului ca existau cele apte scaune (Sieben St hle) constand din Scaunul principal (Hauptstuhl) de la Sibiu (Cybininum) si cele sapte scaune secundare (Nebenst hle) de la Orastie (Broos), Sebes (M hlbach), Miercurea Sibiului(Ruzmargt, astazi Reu markt), Sighisoara (castrum Sches, astazi Sch burg), Nocrich (Leuskyrch, astazi Leschkirch), Cincu (Schenk, astazi Gro schenk) si Rupea (Reps). Scaunul eica si Scaunul Mediasului s-au format mai tarziu, purtand denumirea de Doua Scaune (Zwei St hle). Districtul Brasov si Districtul Bistritei s-au format si ele mai tarziu, dar nu au avut subordonare scaunala. Un scaun reprezenta o uniune de mai multe orase si sate, supuse aceleiasi puteri judecatoresti. Pentru fiecare scaun era desemnat un jude regal (K nigsrichter) (judex regis) care era supus numai regelui Ungariei. Scaunele si districtele erau conduse de un jude al locului, denumit si jude scaunal (in germana Stuhlrichter, in latina judex sedis sau judex terrestris) asistat, mai tarziu, de un comandant militar....