Doamne, de cand m am dus la Faraon sa-i vorbesc, el face mai rau poporului, si n ai izbavit pe poporul Tau (Iesirea 5, 23). O, ce inteles adanc este si aici! Toti cei ce apuca in calea spre mantuire, spre Canaan, trebuie sa treaca si prin aceasta. Cand se incepe lupta cea mare a mantuirii, omului []Doamne, de cand m am dus la Faraon sa-i vorbesc, el face mai rau poporului, si n ai izbavit pe poporul Tau (Iesirea 5, 23).

O, ce inteles adanc este si aici! Toti cei ce apuca in calea spre mantuire, spre Canaan, trebuie sa treaca si prin aceasta. Cand se incepe lupta cea mare a mantuirii, omului i se face mai rau. Toti cei care au intrat si intra in Oastea Domnului marturisesc ca au avut si au multe ispite launtrice, in sufletul lor si in afara, cu oamenii si lumea. Cand un suflet incepe a rosti cuvantul libertate, Satan strange lanturile.

Doi soti, barbatul si femeia, la intrarea in Oastea Domnului se intelegeau asa: Tu, barbate draga, de-i adevarat ce spune aici in Biblie si in Isus Biruitorul , apoi noi suntem pierduti. Viata noastra-i o minciuna mare. Sa intram si noi in Oastea Domnului. Bine graiesti tu, muiere draga, sa intram si noi in Oaste, ca stie bunul Dumnezeu cate zile mai avem.

Aceasta intelegere era o clipa binecuvantata de lucrarea Duhului Sfant. In contra ei insa a inceput indata sa lucreze si diavolul. Ii parea rau sa...