Puneti-va intrebarea si fratiile voastre care sunteti aici daca fiecare avem o inima si un gand, daca avem gandul lui Hristos, cum Apostolul Pavel spunea: Sa aveti in voi gandul care era in Hristos! . Care a fost atunci gandul lui Hristos ? Ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, pe cei pierduti. Tot misiunea aceasta a avut-o []Puneti-va intrebarea si fratiile voastre care sunteti aici daca fiecare avem o inima si un gand, daca avem gandul lui Hristos, cum Apostolul Pavel spunea: Sa aveti in voi gandul care era in Hristos! .

Care a fost atunci gandul lui Hristos ? Ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, pe cei pierduti. Tot misiunea aceasta a avut-o si Oastea Domnului, desi am fost invinuiti si inca mai suntem si astazi ca traim intr-o capiste de idoli, ca n-am iesit din Biserica Sfintilor Parinti, ca traim intre idoli, unde sunt numai idoli peste tot, ca icoanele si Crucea sunt idoliNoi am inteles din partea Domului nostru Iisus ca El, Mantuitorul nostru, a venit sa mantuiasca pe cei pierduti, pe cei pacatosi, pe cei bolnavi, care au trebuinta de doctor, nu pe cei sanatosi. Noi nu ne-am spurcat ca am intrat in Biserica sfanta numita, dupa parerea altor rataciti, capiste de idoli , noi nu ne-am intinat cu nimic, dupa cum un bulgare de aur, daca il tavalesti prin noroi, tot isi pastreaza proprietatea lui, daca e curat bulgarele de aur. Asa L-am inteles noi pe Dumnezeu. Asa L-am primit pe Hristos in inima noastra si am intrat oriunde erau suflete de salvat pentru Hristos. Ne-am pastrat calitatile duhovnicesti pe care le-am primit din partea Cuvantului lui Dumnezeu.

Deci, fratilor dragi, intelegeti-ne bine ce avem pe inima si in gand: Lucrarea aceasta a ridicat-o Dumnezeu pentru un viitor mai indepartat. Lucrarea aceasta a ridicat-o Dumnezeu cum recunosc unii, chiar ierarhii Bisericii noastre , caci, in situatia in care se afla Biserica, Lucrarea aceasta o mai poate salva din impasul in care se gaseste, dupa atata moleseala duhovniceasca.

Va rugam, fratilor: ca sa fiti o inima si un gand, traiti in legatura cu Dumnezeu prin Duhul Sfant. Rugati-va mereu lui Dumnezeu alaturi de cei care au mainile ridicate spre ceruri, batranii de odinioara, batranii de astazi, care nu mai pot merge la adunare, dar ard pe altarele lui Dumnezeu, inaltand tamaia ruga ciu nii lor, pentru ca Biserica lui Dumnezeu sa fie o inima si un gand.

Ce greu va fi odata in fata Domnului, daca noi, in chipul acesta, am sfasiat in mii de parti camasa lui Hristos Daca nici romanii, popor pagan, n-au sfasiat camasa Domnului, care era dintr-o singura bucata, atunci, fratilor, este potrivit Cuvantului lui Dumnezeu sa pastram unitatea lui Dumnezeu, Biserica lui Dumnezeu, sa nu sfasiem noi unitatea sfinteniei lui Dumnezeu in grupulete. Nu vom face noi aceasta. Poate s-au strecurat si prin adunarile fratiilor voastre oameni cu ganduri si incredintari straine, oameni cu dragoste prefacuta, oameni cu credinta nesanatoasa, ca sa atraga pe ucenici de partea lor. Dar Apostolul Pavel spune: Aduceti-va aminte ca n-am incetat sa sfatuiesc pe oricare dintre voi cu lacrimi Asa, fratilor, sa intelegem si noi unitatea de credinta in aceasta Lucrare. Avem inaintasi gloriosi. Pamantul tarii noastre e presarat cu mormintele inaintasilor nostri care au murit pe campul de batalie duhovniceasca tinand sus steagul biruintei, Crucea Domnului; si in inimile adunarilor a fost pus un Nume care, mai presus de orice nume, este Iisus cel Rastignit. N-am vrut sa stiu alt ceva intre voi, decat pe Iisus cel Rastignit .

Oameni care n-au acest gand, am gasit undeva intr-o adunare. i, in lipsa unor frati, pentru cateva clipe, au inceput numaidecat, prin antenele lor, sa tulbure adunarea cu intrebarile lor vinovate: Ce este parastasul? Ce este Crucea? i asa mai departe Fratii au inceput sa discute cu eiFratilor dragi, sa fim bine intelesi: noi nu propovaduim parastase, noi nu propovaduim forme; noi propovaduim continutul, adica pe Iisus cel Rastignit. i, daca vrea cineva sa ne intrebe de Iisus cel Rastignit, va vom putea spune despre El, Care a dat pretul de rascumparare pentru noi.

N-am vrut sa stiu nimic altceva intre voi, decat pe Iisus cel Rastignit a fost cuvantul testamentar spus de Parintele Iosif, ca si de Sfantul Apostol Pavel. Acesta a fost printre ultimele cuvinte testamentare ale Parintelui Iosif, care, ca o santinela credincioasa, a cazut pe campul de batalie duhovniceasca dupa ce trupusorul lui purta sapte rani, sapte operatii. Dar dupa toate acestea, zicea cu Sfantul Pavel: In fiecare zi ma apasa grija pentru Bisericile lui Dumnezeu .

Frumoasele invataturi pe care le-am primit de la Dumnezeu prin vasul acesta au fost stropite de sange, spun martorii care au fost langa el. In noptile cand noi dormeam linistiti, el statea cu genunchii ridicati, [sprijinind] coala de hartie care dimineata era stropita de sange Sange care iesea din pieptul lui, ca sa trimita fratilor, la fronturile de lupta, hrana duhovniceasca pentru cresterea duhovniceasca.

Ne va osandi pe noi odata Dumnezeu daca am calcat cuvantul spus de Apostolul Pavel: Priviti la inaintasii vostri, la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta . Inaintasii nostri au fost oameni de mare valoare inaintea lui Dumnezeu. i, ca dovada ca au vorbit de la Dumnezeu, trimisi de Duhul Sfant, va pun inainte pe Gamaliel, care a spus asa cand fariseii si carturarii si-au pus in gand sa-i omoare pe apostoli: Barbati galileeni, bagati de seama ce vreti sa faceti! Nu va atingeti de oamenii acestia! Caci s-a ivit Iuda Galileeanul, s-au ivit atatia care au dus mult popor in ratacire. Daca lucrarea aceasta (cea facuta de apostoli) e de la Dumnezeu, nu o veti putea nimici; dar daca este de la oameni, se va nimici ea singura. Iata dovada graitoare ca Lucrarea aceasta nu e de la oameni, caci nu s-a nimicit singura Iata dovada ca e de la Dumnezeu, caci a trait, traieste si va trai. E vie, pentru ca Cel ce ne alimenteaza pe noi este Duhul Sfant, Care pune in inima noastra dorinta dupa unitate duhovniceasca, ca si in cer sa fim una, cum suntem acum aici una.

Nu uitati, fratilor dragi, de inaintasii nostri care ne-au vestit noua Cuvantul lui Dumnezeu cu pretul vietii lor! Asa au invatat ei din partea Domnului. i astazi sunt oameni alesi si pusi de-o parte pentru mareata Lucrare a lui Dumnezeu. Dumnezeu a ridicat in Lucrarea aceasta (dupa cum spunea Parintele Iosif ca a vazut undeva, in Elvetia sau in Italia, o statuie: un bou injugat, iar in urma lui, un plug si scris dedesubt: Gata si pentru plug, si pentru jertfa ), Dumnezeu a ridicat acest voluntariat duhovnicesc si pentru plug, si pentru jertfa, ca sa tinem sus acest Cuvant Viu al lui Dumnezeu, sa marturisim Cuvantul lui Dumnezeu urmasilor nostri, voua, tinerilor de azi, care ne veti lua locul maine. Noi, cei varstnici, nu vom mai trai mult pe pamantul acesta. Se va deschide si pentru noi un mormant.

Asa dupa cum ne invata Sfantul Pavel: Supuneti-va stapanirilor, caci si ele sunt lasate de Dumnezeu () si teme-te, caci sunt puse de Dumnezeu si nu degeaba poarta sabie, ci ca sa pedepseasca pe facatorii de rele si sa laude pe facatorii de bine . Cei care munciti pe ogoare, faceti-va datoria constiinciosi. Oriunde va castigati o paine, dar castigati-va o paine cinstita. Sa nu furati nimic din colective, nici din fabricile unde va gasiti, caci asa ne invata Dumnezeu: Cine a furat, sa nu mai fure. Sa munceasca cu mainile lui, sa manance o paine cinstita si sa dea celui lipsit .

Ce invataturi minunate am primit noi din partea Cuvantului lui Dumnezeu lasat prin inaintasii nostri!Deci noi ne despartim si fiecare va veti duce pe ogoarele fratiilor voastre, dar dorim sa fim o inima si un gand, dorim sa va simtim si pe fratiile voastre, cei din Moldova care ati venit pana aici, ca aceeasi inima bate in noi. Dorim sa va simtim si pe cei din Nordul Ardealului, ca o inima bate in noi. Sfantul Pavel spune: Sunt departe cu trupul de voi, dar cu duhul sunt cu voi si privesc cu bucurie buna randuiala care domneste in mijlocul vostru .

Mergeti pe ogoarele in care va gasiti, la fabricile unde lucrati caci si de acolo ne simtim una; prin duhul, ne deplasam cu viteza gandului in cel mai departat colt al tarii noastre, la cei dragi si scumpi pe care-i avem pe inimile noastre. i faceti-ne bucuria deplina sa va vedem ca aveti o inima si un gand.

In ce-i priveste pe oamenii care vor sa faramiteze Biserica sau Lucrarea lui Dumnezeu, sau pe fratii nostri care au fost castigati cu atatea jertfe, urmati invatatura Sfantului Pavel, biblica si testamentara, in care spune asa: De cel care face tulburare si dezbinare, dupa a doua si a treia mustrare, departeaza-te de el . Nu-i zice nici Bun venit , daca vine in casa la tine, caci te faci partas pacatelor lui .

Fiti atenti cat de curata este Evanghelia! Cat de curat trebuie sa pastram noi invatatura sanatoasa, ca sa putem sa o lasam asa cum am primit-o celor ce ne urmeaza, sa o lasam sanatoasa urmasilor. Ca sa ne bucuram odata de Fata lui Dumnezeu pe care am iubit-o asa de mult.

Frati lucratori sunt multi, iar daca unii nu vor ajunge la cuvant, iertati-ne, caci n-am venit sa vorbim aici, ci am venit sa ascultam Cuvantul Sfant, ca sa putem duce ceva pe meleagurile noastre. i de aici, slava lui Dumnezeu ca avem ce duce, din bogata adunare, cu prilejul nuntii noastre.

Eu am venit de departe, fratii nostri dragi; l-am cunoscut pe mirele nostru, fratele Martin, de pe meleagurile Resitei si pe sora mireasa, sora Lenuta, care a fost o declamatoare a poeziilor noastre. Am venit si noi sa va sarbatorim nunta, dragilor miri. i am venit ca sa ne rugam pentru ca pasul pe care il faceti sa fie binecuvantat de Dumnezeu, sa fiti si voi una. Ati fost doi, in doua familii diferite. Acum va faceti una, nu mai sunteti doi, ci sunteti una. ine minte, draga mire: odata ce ai facut un legamant cu sotia ta, ti s-au injumatatit drepturile si ti se dubleaza obligatiile. Tot asa si surorii noastre mireasa fata de sot ca sotului fata de sotie.

Acum sa luam seama fiecare la viata de casnicie, ca sa fim un model fiecare in viata de casnicie. I-am sfatuit pe tinerii nostri intotdeauna: Bagati de seama, dragilor tineri, nu va uitati la frumusete cand porniti sa va alegeti un tovaras de viata. Nu te uita la situatie. Uita-te la caracterul omului. Pentru ca, sa stie oricine: in Lucrarea aceasta nu exista divorturi. N-am mai avut de nu stiu cand, in Lucrarea aceasta, divorturi intre fratii nostri. Toti au inteles Cuvantul lui Dumnezeu si si-au dat bine seama ca ei au facut pasul casniciei si ca a fost o binecuvantare pentru ei. i spun cuvantul acesta ca sa inteleaga toti: nu mai exista divorturi in...