S-a întâmplat în 8 iunie 2007
Adrian Virgil Pintea s-a nascut la 9 octombrie 1954, la Beius, jud. Bihor. Si-a petrecut copilaria in localitatea natala, apoi la Oradea.
Cand a incheiat primele []The post S-a intamplat in 8 iunie 2007 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 8 iunie 2007 was first posted on iunie 8, 2021 at 5:18 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 iunie 2007: A murit actorul Adrian Pintea. Adrian Virgil Pintea (n. 9 octombrie 1954, Beius d. Bucuresti) a fost un actor roman de teatru si film.
Adrian Virgil Pintea s-a nascut la 9 octombrie 1954, la Beius, jud. Bihor. Si-a petrecut copilaria in localitatea natala, apoi la Oradea.
Cand a incheiat primele trei luni de viata, tatal sau, Adrian, ofiter in armata regala, a plecat intr-o lume mai buna. A crescut alaturi de mama sa, Maria si de sora sa, Rodica, apoi alaturi si de sotul mamei sale, George Pintea. Inca de la o varsta frageda scria versuri si proza, desena si iubea animalele, in mod special caii, apoi in adolescenta canta la chitara si iubea rock-ul. In clasa a VII-a a primit premiul pentru poezie din partea unei reviste pentru liceeni din Oradea, moment in care a recitat pentru prima data in public poezia Invitatie la vals , impresionand profund publicul cu talentul sau artistic.
In anul 1973 a absolvit Liceul nr. 2 din Oradea, iar in anul 1979 a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I.
L. Caragiale din Bucuresti sectia actorie, la clasa profesorului Petre Vasilescu.
In anul 1977 a debutat in teatru in Oedip salvat de Radu Stanca, la studioul Cassandra si in rolul lui Treplev in Pescarusul de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra. Debutul in film s-a produs un an mai tarziu, in drama de razboi Intre oglinzi paralele , regia Mircea Veroiu, alaturi de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin si Fory Etterle.
Spre sfarsitul anilor 80, Pintea a devenit asistent universitar la IATC, la clasa Olgai Tudorache, iar dupa pensionarea acesteia a devenit titular pe postul de profesor universitar, in 1990, fiind foarte iubit de studentii sai, carora le era, deopotriva, pedagog si prieten, critic si admirator. In anul 2002 a obtinut titlul de doctor in domeniul teatru, cu lucrarea Hamlet sau actorul lucid , iar in anul 2004 a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.
L. Caragiale , la sectia regie film, clasa Elisabeta Bostan. A jucat in zeci de filme cum sunt seria Iancu Jianu Iancu Jianu, zapciul 1980 si Iancu Jianu, haiducul 1981, Vulcanul stins 1987, Padureanca 1988, sau Femeia visurilor 2005.
A avut roluri in productii sau coproductii internationale pentru marele ecran: Lurking Fear SUA, 1994, Domnisoara Christina Rom-Fra, 1996, Dusmanul dusmanului meu SUA, 1999, sau Tinerete fara tinerete SUA-Ger.-It.-Fra.-Rom. in 2007.
A avut roluri in piese de teatru la Teatrul Bulandra, la Teatrul National din Bucuresti, la Teatrul Nottara, Teatrul Romano American, Teatrul National din Craiova, Compania Teatrala 777 . L-am aplaudat in rolul Alexei Memoriile unui necunoscut de F.
M. Dostoievski, regia Ion Cojar, la Teatrul National Bucuresti, Ahile Ifigenia de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, Teatrul National Bucuresti, 1981, Jean in Domnisoara Iulia , de August Strindberg, regia Liana Ceterchi, la Studioul Casandra, Henric Henric al lV-lea de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski, la Teatrul Nottara, 1990, Val in Orfeu in infern de Tenessee Williams, regia Adrian Pintea, la Teatrul Romano-American, in rolul Eddie din Nebun din dragoste , de Sam Shepard, regia Adrian Pintea, Teatrul Romano-American si mai ales in Hamlet in Hamlet de William Shakespeare, regia Tompa Gabor, la Teatrul National Craiova. A jucat in numeroase roluri in piese de teatru si film TV cum sunt Zeno in Lumini si umbre , regia Andrei Blaier, serial TV, Romeo in Romeo si Julieta , regia Catalina Buzoianu, Henric in Henric al lV-lea , regia Dominic Dembinski, sau Don Juan in Don Juan de Fr. Durrenmatt, regia Eugen Todoran.
A avut sute de roluri in Teatrul radiofonic, din care mentionam doar Departe de lumea dezlantuita , Fantana Blanduziei , Fratii Jderi , Gaitele sau Geniu pustiu . A semnat regia a numeroase piese de teatru...