S-a întâmplat în 14 iunie 1848
S-a intamplat in 14 iunie 1848 was first posted on iunie 14, 2021 at 3:34 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 iunie 1848: Vasile Alecsandri a publicat, in revista brasoveana Foaie pentru minte, inima si literatura , supliment al gazetei de Transilvania, poezia Hora Ardealului , in fapt un embrion al viitoarei Hore a Unirii. Nascut in anul revolutiei lui Tudor Vladimirescu, pe 14 iulie, boierul Vasile Alecsandri a devenit, inca din tinerete, aparatorul celor oropsiti, situandu-se in tabara celor generosi, a celor cu inalta simtire pentru Popor si ara. Tratandu-l ca pe un tovaras de joaca pe Vasile Porojan, fiu de tigan, Vasile Alecsandri da un exemplu de aleasa omenie, dezrobind familiile de tigani de pe mosia proprie. Vasile Alecsandri a trait 79 de ani. In tot acest timp, este nu doar martor la evenimentele din viata Poporului Roman, ci se implica, animat de convingerea ca trebuie sa fie acolo, ca trebuie sa actioneze, ca trebuie sa vorbeasca. Se afirma astfel in miscarea de la 1848, cand poetul are un rol de frunte intre intelectualii moldoveni si pe intreg teritoriul romanesc .
Scrie poezia Desteptarea Romaniei , manifest poetic al revolutiei pasoptiste, caruia i se raspunde de catre Andrei Muresanu de la Brasov cu Un rasunet (Desteapta-te, Romane! ), poezia figurand ca o chemare entuziasta:Hai, copii, de-acelasi sange! Hai cu toti intr-o unire,Libertate-acum sau moarte sa catam sa dobandim! Entuziasmul sau este atat de mare, incat imbratiseaza intrutotul curajul de a indeparta tirania din existenta acestui popor mult incercat:Fericit acel ce calca tirania sub picioare!Care vede-n a lui tara libertatea reinviind.
Fericit, maret acela care sub un falnic soarePentru patria sa moare,Nemurire mostenind. Tot de revolutia de la 1848 se leaga si poezia Hora Ardealului (embrionul viitoarei Hora Unirii ), entuziast salut adresat marii adunari de pe Campia Libertatii de la Blaj, considerata un prolog al libertatii si unirii tuturor romanilor . Al doilea moment, care ii marcheaza poetului existenta, este Unirea de la 1859, care a instituit, sub conducerea domnului roman, numele arii, Romania. Hora Unirii , scrisa cu trei ani inainte (1856), a ramas ca un imn...