S-a intamplat in 17 iunie Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei, marcata din anul 1995 (la 17.

VI.1994 a fost semnata, la Paris, Conventia internationala de lupta impotriva desertificarii). 1464: S-a stins din viata Rogier van der Weyden (n.1400), pictor flamand. In 1435 se stabileste la Bruxelles, primind titlul de pictor oficial []The post S-a intamplat in 17 iunie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 17 iunie was first posted on iunie 17, 2021 at 1:35 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 iunie Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei, marcata din anul 1995 (la 17.

VI.1994 a fost semnata, la Paris, Conventia internationala de lupta impotriva desertificarii). 1464: S-a stins din viata Rogier van der Weyden (n.1400), pictor flamand. In 1435 se stabileste la Bruxelles, primind titlul de pictor oficial al orasului. Opera sa a influentat pictura vremii.

A executat compozitii religioase (Coborarea de pe cruce; Sf. Luca pictand Fecioara Maria) si portrete (Carol Temerarul). 1473 Copistul si miniaturistul Nicodim a terminat de scris si decorat cu miniaturi celebrul Tetraevangheliar de la Humor , in care se afla si portretul lui tefan cel Mare.

Azi, portretul se afla in muzeul Manastirii Putna. 1719: A murit Joseph Addison, poet, eseist si dramaturg englez (n. 1672). 1825: S-a nascut Elena Cuza, sotia domnitorului Alexandru Ioan Cuza; dupa Unirea din 1859, devenind prima doamna a Romaniei, a contribuit la opera reformatoare a domnitorului, ea inspirand Legea instructiunii publice. A fost si o energica sustinatoare a reformei agrare; si-a dedicat intreaga viata si avere actiunilor caritabile: a patronat azilul de fete orfane de la Cotroceni (care i-a purtat numele, Azilul Elena Doamna ) si a lucrat benevol ca infirmiera la spitalul Caritatea din Iasi (m. 1909). 1818: S-a nascut compozitorul si dirijorul Charles Gounod, principalul reprezentant al operei lirice franceze (Faust ) (m.18.10.1893). Primele lucrari dramaturgice sunt operele Sapho(1851), Calugarita insangerata (1854) si Medic fara voie (opera comica 1858), care (toate trei) nu au avut succes.

In schimb, urmatoarea opera, Faust , l-a consacrat si l-a situat in randul compozitorilor celebri. Dintre creatiile ulterioare, numai Romeo si Julieta (1867) a ramas in repertoriul permanent universal.

Charles Gounod a mai compus numeroase lucrari vocale, instrumentale si simfonice, precum si compozitii religioase, fiind si un scriitor talentat (studiu de muzicologie asupra operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart si cartea autobiografica Memoriile unui artist ).

Dintre lucrarile sale vocale se remarca geniala compozitie Ave Maria . 1832: S-a nascut Sir William Crockes, chimist si fizician britanic; a aplicat in chimie metode fizice, cu ajutorul analizei spectrale; de numele sau se leaga descoperirea taliului (1861); membru de onoare strain al Academiei Romane (1913) (m. 1913). 1867: S-a nascut Henry Lawson, scriitor clasic australian (m. 1922).-1882: S-a nascut compozitorul rus Igor Stravinski. Igor Fiodorovici Stravinski (n. Lomonosov, m. 6 aprilie 1971, New York) a fost un compozitor modern de muzica clasica tonala, originar din Rusia, unul din cei mai importanti muzicieni din prima jumatate a secolului al XX-lea. S-a facut cunoscut si ca pianist virtuoz si dirijor, a readus in actualitate si a revolutionat muzica de balet. Primele lucrari ale tanarului Igor, Focuri de artificii si Scherzo fantastic, entuziasmeaza pe Serghei Diaghilev, conducatorul vestitelor Ballets Russes din Paris, care ii comanda compozitii pentru ansamblul sau. Rezultatul este muzica de balet Pasarea de Foc, a carei reprezentatie in 1910 stupefiaza, dar si entuziasmeaza publicul parizian, constient ca se afla in pragul unui nou stil in muzica. Urmeaza Petruska (1911), splendida poveste muzical-coreografica pe motive ale folclorului rus. Igor Stravinski trece de la stilul neoclasic din Pucinella (1919-1920), pe teme de Pergolesi, sau Apollo Musagete (1928), la experimentele dodecafonice din Canticum Sacrum ad honorem Sancti Marci (1955). In ceea ce priveste muzica operistica, Stravinsky adopta un stil eclectic si eterogen, rezultand capodopere ca Le Rosignol (Privighetoarea , 1914), Oedipus Rex (1927), Cariera unui libertin (1951). Contactul cu muzica de jazz ii influenteaza compozitia celebrului Ebony Concerto, pentru clarinet si orchestra.

Dupa ce a trait cea mai mare parte a vietii in Franta, la varsta de 58 de ani se stabileste definitiv in America, fiind mai ales activ ca dirijor de orchestra si autor de cronici muzicale. Continua sa compuna muzica pentru balet (Orpheus, 1947; Agon, 1957), Compozitii corale (Messe pentru cor si dublu quintet de suflatori, 1944-1948; Abraham and Isaak, 1963; Requiem Canticles, 1966; Simfonia psalmilor pentru cor si orchestra, 1948). 1885: Statuia Libertatii soseste la New York.

Statuia Libertatii din New York (Statue of Liberty) sau Liberty Enlightening the World (in vorbirea curenta Miss Liberty sau Lady Liberty ) este un monument in portul Liberty Island din orasul New York. A fost plasat in anul 1886 la intrarea portului de pe insula cu scopul de a transmite calatorilor sositi salutul de bun venit pe pamant american. Statuia este un cadou al Frantei facut Statelor Unite ale Americii cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la declararea independentei Statelor Unite.

Statuia are o inaltime fara soclu de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Ea are un invelis de cupru care acopera un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o forma de stea fiind construit din piatra. In interiorul sau se afla un muzeu. Statuia reprezinta zeita libertatii care sta cu un picior pe lantul rupt al sclaviei.

Zeita tine in mana stanga o tabla cu inscriptia JULY IV MDCCLXXVI (adica, 4 iulie 1776) data cand a fost ratificata Declaratia de independenta a Statelor Unite ale Americii. In mana dreapta zeita are o faclie cu flacara aurita. Pe capul zeitei se afla o coroana impodobita cu sapte fascicule de lumina care simbolizeaza cele sapte mari si continente, cele 25 de ferestre simbolizeaza cele 25 de nestemate ale lumii.

Invelisul de cupru al statuii a fost proiectat de Fr d ric Auguste Bartholdi din Alsacia, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect, inginer structural si constructor al Turnului Eiffel.

Piedestalul statuii a fost construit de Statele Unite. Statuia Libertatii este considerata un simbol care personifica Statele Unite, asemenea Unchiului Sam. Intr-o acceptiune mai generala, Statuia Libertatii este un simbol al libertatii in general si este simbolul preferat al luptatorilor pentru libertate. In 17 iunie 1885, Statuia Libertatii ajunge in portul orasului New York.

Piatra din care este construit soclul provine dintr-un mic sat din Franta, probabil din Ruoms sau din Pouillenay. A fost aleasa pentru faptul ca este putin coroziva la actiunea apei sarate. Oficial, statuia a fost data Statelor Unite ale Americii la 4 iulie 1884, transportata de fregata Isere si montata definitiv in locul unde se gaseste si astazi. In interiorul ei se afla o scara cu 354 de trepte pe care se poate urca. 1888: S-a nascut Victor Papilian, prozator si dramaturg (romanul Coana Truda ); a fost intemeietorul Societatii Romane de Antropologie, al Filarmonicii din Cluj, a condus Opera Romana (1936-1940) si Teatrul National din Cluj (1934-1936) (m.14.08.1956). 1888: S-a nascut Ilie E. Toroutiu, critic si istoric literar, folclorist si traducator; membru corespondent al Academiei Romane din 1936 (m. 1953). 1889: Mihai Eminescu fost ingropat la Cimitirul Bellu. 1901, 17/30: S-a nascut arheologul Gheorghe Murgeanu; a...