S-a întâmplat în 16 iunie…
S-a intamplat in 16 iunie was first posted on iunie 16, 2021 at 1:12 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 iunie 1313: S-a nascut Giovanni Boccaccio, scriitor italian. Giovanni Boccaccio (n. 1313 m. 21 decembrie 1375, Certaldo/Florenta) a fost un poet si umanist italian. Cu povestirile sale reunite in Il Decamerone (Decameronul , 1470) a influentat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a si creat modelul genului de nuvela, reluat in creatia multor scriitori europeni. 1462: Vlad epes a condus un atac surpriza, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaste numele localitatii unde s-a petrecut lupta), provocand mari pierderi inamicului si o mare debandada; trupele lui Vlad epes s-au retras apoi la nord de Targoviste. 1723: S-a nascut Adam Smith, economist scotian (m. 1790).
Adam Smith a fost un economist, om politic si filozof scotian. Lucrarea sa Avutia natiunilor, cercetare asupra naturii si cauzelor ei a fost una din primele incercari de a studia dezvoltarea istorica a industriei si comertului in Europa. Aceasta lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplina academica moderna si a furnizat una dintre cele mai bune argumentari intelectuale pentru comertul liber si capitalism. 1835, 16/28: A fost inaugurata, la Iasi, Academia Mihaileana, prima institutie de invatamant superior din Moldova, unde profesori romani (Gheorghe Asachi, Eftimie Murgu, Ion Ionescu de la Brad, Ion Ghica, Mihail Kogalniceanu s.a.) si straini au tinut cursuri de istorie, filosofie, drept, teologie, chimie, matematica, inginerie, agronomie si arhitectura; in 1847 cursurile au fost suspendate de autoritatile vremii, profesorii fiind acuzati de propagarea unor idei revolutionare. 1864: Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante recunosc dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne fara o prealabila aprobare din partea lor. 1873, 16/28: A murit carturarul Andrei aguna, mitropolit al romanilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria (din 1864); unul dintre presedintii Adunarii Nationale de la Blaj (3/15 mai 1848) si seful delegatiei trimise la Viena pentru a sustine pe langa imparat drepturile romanilor transilvaneni; contributii la dezvoltarea invatamantului si a presei in limba romana, precum si la intemeierea si activitatea societatii ASTRA (1861), fiind primul ei presedinte; membru de onoare al Societatii Academice Romane (n. 1808/1809, la Miskolc/Ungaria). 1884: S-a nascut Nicolae Dascalescu, general roman.
A fost secretar general al Ministerului Apararii (1937-1938). In perioadele 12 ianuarie 18 februarie 1945 si 3 martie 1 iunie 1945, generalul de corp de armata Nicolae Dascalescu a condus Armata a IV-a. 1890: S-a nascut Nae (Nicolae) Ionescu, logician, filosof si publicist; unul dintre principalii reprezentanti ai trairismului , curent de gandire filosofica romaneasca interbelica.
Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu) (m. 15 martie 1940 ) a fost un filozof, logician, pedagog si jurnalist roman. Orientarea sa filozofica a fost numita trairism. A stiut sa adune in jurul sau si sa eleveze o pleiada de membri ai generatiei de aur interbelice a literaturii si gandirii romanesti ca Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran,Vasile Moisescu, George Murnu etc. 1897: S-a nascut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel (m. 1987). 1890: S-a nascut Stan Laurel (numele real: Arthur Stanley Jefferson), actor de film american de origine britanica, membru al celebrului cuplu de comici Stan si Bran . 1902: S-a nascut Barbara McClintock, genetician american, laureata, in 1983, a Premiului Nobel pentru Medicina (m. 1992). 1918: A murit Bazil G. Assan, inginer si explorator roman, membru al Societatii geografice romane, primul roman care a efectuat o calatorie in jurul Pamantului. In 1897 a intreprins o calatorie in regiunile polare nordice, in...