S-a intamplat in 18 iunie 1951: In noaptea de 17 spre 18 iunie, au fost deportati in Campia Baraganului peste 44 000 de oameni considerati suspecti si periculosi de catre comunisti. Deportarile in Baragan au fost o ampla actiune de persecutie politica intreprinsa incepand cu anul 1951 de regimul comunist din Romania, cu scopul de []The post S-a intamplat pe 18 iunie 1951 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat pe 18 iunie 1951 was first posted on iunie 18, 2021 at 6:18 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 iunie 1951: In noaptea de 17 spre 18 iunie, au fost deportati in Campia Baraganului peste 44 000 de oameni considerati suspecti si periculosi de catre comunisti. Deportarile in Baragan au fost o ampla actiune de persecutie politica intreprinsa incepand cu anul 1951 de regimul comunist din Romania, cu scopul de a reloca fortat populatia care locuia pe o raza de aproximativ 25 km de granita cu Iugoslavia, din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti in Campia Baraganului. In 1956, deportatii s-au intors la locurile lor natale. In contextul incordarii relatiilor dintre Romania si Iugoslavia, exclusa in 1948 din Comintern, granita dintre cele doua tari a devenit o zona sensibila pentru guvernul comunist de la Bucuresti. Etniile prezente aici, in special in Banat, erau considerate drept elemente cu un factor ridicat de risc . Urmand modelul sovietic, pe 15 martie 1951 Ministerul de Interne al Republicii Populare Romane a dat urmatorul decret: Ministerul de Interne va putea, pe cale de decizie, sa dispuna mutarea din centrele aglomerate a oricaror persoane care nu-si justifica prezenta in acele centre, precum si mutarea din orice localitate a celor care, prin manifestarile fata de poporul muncitor, dauneaza construirii socialismului in Republica Populara Romana.

Celor in cauza li se va putea stabili domiciliul obligatoriu in orice localitate. Decretul a creat cadrul prielnic desfasurarii actiunilor de deportare planuite anterior. Aceasta urma sa fie a doua mare deportare din istoria contemporana a Romaniei, dupa deportarile din ianuarie 1945 cand peste 70.000 de persoane, in special etnici germani, au fost deportati in Uniunea Sovietica. Spre deosebire de prima deportare, de aceasta data s-a ales ca destinatie campia Baraganului, o zona subdezvoltata si foarte putin populata. Din acest punct de vedere operatiunea coincidea cu o actiune de colonizare a regiunii. Planurile urmareau, dupa cum s-a descoperit ulterior intr-un document redactat in 1956 la Timisoara, igienizarea Banatului , curatarea etnica a germanilor, sarbilor, aromanilor. In al doilea rand se urmarea indepartarea a mai multor categorii sociale considerate periculoase de comunisti. Au fost vizati marii fermieri, marii proprietari de pamant, industriasi, hangii sau detinatori de restaurante, refugiati basarabeni sau macedoneni, fosti membri in fortele armate germane, cetateni straini, rude ale...