S-a întâmplat pe 19 iunie 1899
George Calinescu (n. Bucuresti d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost un critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician roman, personalitate enciclopedica a culturii si literaturii romane, de orientare, dupa []The post S-a intamplat pe 19 iunie 1899 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat pe 19 iunie 1899 was first posted on iunie 19, 2021 at 5:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat pe 19 iunie 1899: S-a nascut George Calinescu, critic si istoric literar, scriitor, traducator si publicist; membru titular al Academiei Romane din 1948.
George Calinescu (n. Bucuresti d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost un critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician roman, personalitate enciclopedica a culturii si literaturii romane, de orientare, dupa unii critici, clasicizanta, dupa altii doar italienizanta sau umanista. Este considerat drept unul dintre cei mai importanti critici literari romani din toate timpurile, alaturi de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Isi semneaza intotdeauna articolele cu pseudonimul G. Calinescu, dupa o moda destul de raspandita in perioada interbelica.
George Calinescu s-a nascut la Bucuresti, unde a locuit primii trei ani familia sa, plecand apoi la Botosani si Iasi, unde a urmat clasele I si a II-a, dupa care s-a mutat din nou in Capitala, unde a urmat cursurile Liceului Gh. Lazar. In 1916, in perioada razboiului, a revenit la Iasi, unde si-a incheiat studiile liceale la Liceul Internat, sustinandu-si bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti. Dupa terminarea liceului a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti, sectia de filologie moderna si filozofie, unde i-a avut ca profesori pe N. Iorga, Vasile Parvan, M. Dragomirescu, Ovidiu Densusianu si Ramiro Ortiz, care, alaturi de Vasile Parvan, a jucat un rol determinant in formarea sa.
Dupa scurt timp de la sustinerea tezei de licenta in litere functioneaza ca profesor de limba italiana la diverse licee bucurestene si timisorene, apoi pleaca la Roma, pentru doi ani, cu o bursa oferita de Accademia di Romania, fondata de profesorul si istoricul Vasile Parvan. In 1926 obtine o detasare la Liceul Gh. incai si citeste pentru prima oara la cenaclul lui Eugen Lovinescu, Sburatorul.
In 1929, se casatoreste cu Alice Vera, fiica unor mici proprietari bucuresteni.
Incepand cu 1931, colaboreaza constant la revista Viata Romaneasca, revista fiind coordonata de criticul Garabet Ibraileanu. Din 1931 devine profesor definitiv de literatura romana.
In 1933 inaugureaza in Adevarul literar si artistic rubrica Cronica mizantropului. In anul 1936 isi ia doctoratul in litere la Universitatea din Iasi, cu o teza despre Avatariile faraonului Tla, o nuvela postuma a lui Mihai Eminescu, descoperita si pusa in valoare pentru prima data de tanarul G. Calinescu. Va fi numit conferentiar de literatura romana la Facultatea de Litere a Universitatii din Iasi.
In 1937 obtine, in urma concursului, postul de conferentiar provizoriu la...