In viata morala, mai ales in ultima vreme si pe masura ce ne apropiem de sfarsit, se vad mari decaderi. Nu rareori iti este dat sa auzi vorbe murdare rostite fara sfiala, sa vezi savarsindu-se lucruri rusinoase pana si din partea copiilor ce cu ani in urma, la varsta lor, nu se cunosteau asemenea fapte []In viata morala, mai ales in ultima vreme si pe masura ce ne apropiem de sfarsit, se vad mari decaderi. Nu rareori iti este dat sa auzi vorbe murdare rostite fara sfiala, sa vezi savarsindu-se lucruri rusinoase pana si din partea copiilor ce cu ani in urma, la varsta lor, nu se cunosteau asemenea fapte pacatoase.

Absenta lui Dumnezeu din viata sociala duce la moarte. Popoarele care nu-L cunosc pe Dumnezeu si Il alunga din hotarele lor se duc la pieire. Cine nu cunoaste pe Dumnezeu si nu-L are aceluia ii lipseste rusinea si savarseste pacatul. Cine nu se teme de Dumnezeu nici de oameni nu se rusineaza. Sa dam la o parte piedicile si pacatul ce lesne ne infasoara si sa alergam cu staruinta in alergarea ce ne sta inainte (cf. Evr 12, 1). Dar ce punem in loc? Cu ce ne vom ocupa ca sa progresam in bine? Lepadand orice povara a pacatului care grabnic ne impresoara, sa alergam cu staruinta in lupta ce ne sta inainte. Cu ochii atintiti asupra lui Iisus, Incepatorul si Plinitorul credintei, Care, pentru bucuria pusa inainte-I a suferit Crucea, n-a tinut seama de ocara ei si a sezut de-a dreapta tronului lui Dumnezeu (cf. Evr 12, 1-2).

Piedicile care stau impotriva legilor morale dumnezeiesti, in calea poruncilor divine, care ne despart de viata virtuoasa, crestineasca, de munca cinstita si rasplata fericita sunt pacatul care impovareaza sufletul si il robesc. Pacatele sunt rodul poftelor neinfranate, al ispitelor necontrolate devenite placeri, apoi patimi, dorinte stricacioase si mincinoase.

Vorbeam odata cu un intelectual despre Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu in Istoria omenirii. Totul a decurs bine pana la morala crestina. Ajuns aici, m-a oprit din vorbire. Dar aceasta este partea cea mai frumoasa am incercat sa-i explic cand raspundem plinatatii dragostei Lui cu dragostea noastra si se formeaza un tot desavarsit in El. El, ca Dumnezeu si Creator, i-a dovedit iubirea cu prisosinta, jertfindu-Se de bunavoie pentru noi si pentru a noastra man-tuire; dar noi cum intampinam aceasta minunata mantuire? Ce facem pentru El si pentru a noastra mantuire? Pacate? Impotrivindu-ne voii Sale care este sfintirea noastra? El ne vrea sfinti. Integrarea omenirii in viata morala a Domnului Iisus prin Cuvant si Har Divin este Viata Vesnica. In Imparatia lui Dumnezeu, in care Domnul Imparatiei vrea sa ne cuprinda si pe noi, oamenii, domneste neprihanirea, pacea si bucuria in Duhul Sfant. Pentru aceasta dulce realizare, de trebuinta este ca darurile Crucii, castigate de Domnul si Mantuitorul nostru prin Jertfa, Moarte si Inviere sa treaca asupra fiecarui om. i numai asa facand, va fi posibila biruinta deplina asupra...