Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula In numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh! Ne-au prins zorile si poate ca am mai castigat inca o noapte pentru ziua cea neinserata a Imparatiei lui Dumnezeu. i eu nadajduiesc ca asa va fi, pentru ca ne-au chemat la rugaciune, sa ne bucuram cu ei, ai []Pr. conf. univ. dr. Constantin NeculaIn numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh!Ne-au prins zorile si poate ca am mai castigat inca o noapte pentru ziua cea neinserata a Imparatiei lui Dumnezeu. i eu nadajduiesc ca asa va fi, pentru ca ne-au chemat la rugaciune, sa ne bucuram cu ei, ai carei propovaduitori sunt, Sfintii Apostoli Petru si Pavel. i am stat mult si m-am gandit, iara si iara, ce uneste in mod deosebit, dincolo de moartea lor martirica in aceeasi zi a aceluiasi an. i mi-am adus aminte ca unul a vazut slava Invierii inainte de Inviere, iar celalalt a vazut slava invierii fara sa creada in inviere. i intr-un caz, acela al Taborului la care Sfantul Apostol Petru era participant, si in celalalt, al Sfantului Apostol Pavel, al Saulului intors cu fata la Dumnezeu, s-a vadit ca, si de traim, si de murim, ai Domnului suntem si ca, daca Domnul voieste, ne intoarce cu toate ale noastre, daruindu-ne bucuria Imparatiei Sale. i stiindu-va pe fiecare dintre voi in parte si stiindu-ma pe mine, mi-am pus intrebarea de cate ori in viata nu suntem Sauli, ca sa devenim mai apoi Paveli, si de cate ori in viata Dumnezeu nu ne daruieste bucuria vederii minunii inainte de minu-ne, facandu-ne astfel urmasi ai Sfantului Apostol Petru, in vederea luminii celei mari a Taborului.

Sa stiti ca se obisnuieste ca in praznice mari, iar pentru cei care astazi s-au desavarsit, savarsindu-si drumul in facultate[1], la momente de licenta castigate inaintea lui Dumnezeu, sa se faca ceea ce societatea noastra numeste chef: sa se bea bine si sa se manance bine si uneori sa se danseze. Cine s-a temut ca va pierde acestea, s-a temut de pomana. i noi am mancat: din Cuvantul lui Dumnezeu; si noi am baut: din cantarea Domnului si chiar daca n-am dansat toti, in mod sigur, preotul cadind, n-a facut altceva decat sa savarseasca minunatul dans liturgic legat de cantarea minunatului dans liturgic al tuturor ingerilor care astazi au fost impreuna cu noi savarsitori de priveghere.

Va spun aceasta pentru ca, la un moment dat, lipsea Evanghelia de pe Sfanta Masa si m-am gandit: Ce-ar fi fost universul fara Evanghelie in el? . Hristos ar fi venit. Era acolo, era acolo in chivot. Mucenicii ar fi tinut inaintea oamenilor in mod sigur chivotul lui Hristos inaintea fetei tuturor popoarelor. Dar lipsea ceva fundamental: De unde am fi stiut noi ce mult a iubit Dumnezeu lumea, atat de mult, incat pe Unul Nascut Fiul Sau L-a dat ca jertfa pentru noi si pentru a noastra mantuire? De unde am fi stiut noi ca un pescar se poate face, prin harul Duhului Sfant, vanator de oameni si pastor de mielusei in pajistea inverzita de har a Imparatiei Cerurilor? De unde am fi aflat noi, netrebnicii, ca, uneori, cei care prigonesc pe Domnul primesc har de la Acesta si sunt interogati: Pentru ce Il prigonesti pe Domnul? Daca vreti, sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este sarbatoarea a doua intrebari: Pentru ce Ma prigonesti? , Ma iubesti tu pe Mine? si a do-ua indemnuri: Vino dupa Mine! , Du-te in cetate si...