Sileste-te pe cat poti sa iubesti pe tot omul. Iar daca nu poti inca, cel putin sa nu urasti pe nimeni. Dar nu vei putea face nici aceasta daca nu vei dispretui lucrurile lumii. Te-a blestemat cineva? Sa nu-l urasti pe el, ci blestemul si pe dracul care a pus la cale blestemul. Caci daca urasti []Sileste-te pe cat poti sa iubesti pe tot omul. Iar daca nu poti inca, cel putin sa nu urasti pe nimeni. Dar nu vei putea face nici aceasta daca nu vei dispretui lucrurile lumii.

Te-a blestemat cineva? Sa nu-l urasti pe el, ci blestemul si pe dracul care a pus la cale blestemul. Caci daca urasti pe cel ce te-a blestemat, ai urat un om si ai calcat porunca. i ceea ce a facut acela cu cuvintul, tu faci cu fapta. Iar de pazesti porun ca, arata semnele dragostei; si de poti face ceva ajuta-l, ca sa-l izbavesti de rau.

Hristos nu vrea ca tu sa porti vreunui om ura sau supa rare, sau manie, sau sa tii minte raul in nici un chip si pentru nici un lucru vremelnic. Aceasta o striga cele patru evanghelii.

Multi suntem cei ce vorbim, dar putini cei ce facem. Dar nimenea nu trebuie sa strice cuvintul lui Dumnezeu pentru ne-grija proprie, ci sa-si marturiseasca neputinta sa, nu sa ascun da adevarul lui Dumnezeu. Aceasta pentru ca nu cumva sa ne facem vinovati, pe linga calcarea poruncilor, si de rastalmaci rea cuvintului lui Dumnezeu.

Iubirea si infranarea slobozesc sufletul de patimi; citirea si contemplarea izbavesc mintea de nestiinta; iar starea de ru gaciune o infatiseaza lui Dumnezeu insusi.

Cand ne vad dracii ca dispretuim lucrurile lumii, ca sa nu mai uram pentru ele pe oameni si sa cadem din dragoste, starnesc impotriva noastra defaimari ca, nerabdand supararea, sa uram pe cei ce ne defaima. (Sfantul Maxim Marturisitorul)