Ziua de 15 august este dedicata de catre Biserica Crestina inca de la inceputurile sale celei pe care o numim mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii , celei prin care Dumnezeu a facut posibila Intruparea (inomenirea) Fiului Sau spre restaurarea firii umane cazute, adica Maicii Domnului. Biografia sa este doar []Ziua de 15 august este dedicata de catre Biserica Crestina inca de la inceputurile sale celei pe care o numim mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii , celei prin care Dumnezeu a facut posibila Intruparea (inomenirea) Fiului Sau spre restaurarea firii umane cazute, adica Maicii Domnului.

Biografia sa este doar partial consemnata in Sfintele Evanghelii, prin urmare, ea se completeaza cu date din cel de-al doilea depozitar al tezaurului revelatiei crestine, Sfanta Traditie (Traditia Apostolica).

A fost fiica dreptilor Ioachim si Ana, pe care au primit-o ca dar de la Dumnezeu la batranete, dupa o viata de rugaciune.

La varsta de trei ani au daruit-o templului din Ierusalim, spre a fi inchinata lui Dumnezeu. Aici a trait slujindu-i lui Dumnezeu 12 ani. S-a remarcat prin rugaciune curata, munca, lecturi din cartile sfinte ale Vechiului Testament si foarte multa discretie si smerenie, devenind un viu exemplu pentru celelalte tinere.

Neexistand institutia celibatului, in jurul varstei de 15 ani a fost logodita cu dreptul Iosif (care nu i-a devenit sot) din Nazaret, oras din provincia Galileea, din nordul arii Sfinte.

Dar, venind plinirea vremii (Galateni 4, 4), adica momentul promis de Dumnezeu inca de la inceput, dupa cadere, si mult-asteptat de oameni, ca Fiul Sau cel impreuna vesnic cu Tatal si cu Duhul Sfant sa se Intrupeze, sa primeasca Dumnezeu fiind si fire omeneasca, cu care sa se jertfeasca si prin Inviere sa biruiasca moartea, restaurand astfel firea omeneasca cazuta, Fecioara Maria a fost gasita pregatita, prin evlavia sa deosebita, si aleasa sa-l poarte in pantece si sa-L nasca pe Iisus Hristos.

In acest scop, insusi Ingerul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu sa-i aduca vestea cea buna , adresandu-i-se prin cuvinte pline de lauda: Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine, binecuvantata esti tu intre femei! si vestind-o: ai aflat har la Dumnezeu si iata vei zamisli si vei naste Fiu caruia ii vei pune numele Iisus (Luca 1, 28-31). La intrebarea Mariei: Cum de vreme ce eu nu stiu de barbat? , ingerul o linisteste: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri; (Luca 1, 34-35). Apoi Maria accepta: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! (Luca 1, 38). tim ce s-a petrecut ulterior. Venind vremea sa nasca, un recensamant impus de autoritatile romane care stapaneau atunci ara Sfanta, a facut-o pe Fecioara Maria sa plece cu dreptul Iosif din Nazaret spre Betleem, orasul lor de origine, unde L-a nascut pe Pruncul Sfant in anonimat si conditii umile: intr-o iesle. Insa a fost preamarit intr-un prim colind de multime de oaste cereasca . I s-au inchinat pastorii si magii. La 8 zile a fost circumcis, primind numele de Iisus, iar la 40 de zile a fost adus la templu, in Ierusalim unde a fost intampinat de dreptul Simeon si proorocita Ana (Luca 2). A urmat fuga in Egipt, spre a fi ferit Pruncul de Irod, ce dorea sa-L ucida, iar dupa moartea acestuia (cca. 2 ani), intoarcerea in Nazaret (Matei 2). Aici a trait pana la varsta de 30 de ani, cand si-a inceput activitatea publica.

Grija deosebita a aratat Maica Domnului fata de Iisus si in episodul relatat de evanghelistul Luca, (cap. 2) si anume cand L-a gasit la o sarbatoare a Pastilor in templu, uimindu-i pe invatatorii Legii Vechi, la doar 12 ani, cu intelepciunea sa.

Maica Domnului a fost cea care i-a sugerat Mantuitorului Iisus Hristos ce-si incepuse de curand activitatea publica , savarsirea primei Sale minuni, la nunta din Cana, care s-a si materializat prin prefacerea apei in vin (Ioan 2).

Apoi, foarte probabil, a fost alaturi de Fiul sau in timpul...