Un amanunt mic, dar cu mare inteles, din viata si din moartea Parintelui Iosif Trifa: Viata: Intai, Parintele Iosif Trifa a fost singur. A trebuit sa calatoreasca cu singuratate. Sotia i-a murit de tanara, doi copilasi, morti de mici si Parintele Iosif ramane singur. Activitatea si lucrarea Parintelui Iosif: singur. Cat a scris, lui []din vorbirea Parintelui Vladimir Popovici la adunarea de Rusalii, de la Sibiu 6 iunie 1982Un amanunt mic, dar cu mare inteles, din viata si din moartea Parintelui Iosif Trifa:Viata:Intai, Parintele Iosif Trifa a fost singur. A trebuit sa calatoreasca cu singuratate. Sotia i-a murit de tanara, doi copilasi, morti de mici si Parintele Iosif ramane singur.

Activitatea si lucrarea Parintelui Iosif: singur. Cat a scris, lui nu-i placea sa scrie in zgomot, cu mai multi in camera. Nu-i placea. Mie-mi spunea: Nu pot sa scriu in zgomot si in lume . i el a luptat si a scris in singuratate. Deci scria mai mult nu ziua, ci noaptea. Fratilor, si noaptea e buna, si noaptea este folositoare, ca atunci toata suflarea are liniste ca la cimitir.

Noi stim din condeiul Parintelui Iosif Trifa: Iosife, scoala-te! . Cugetul vorbea noaptea. Se scula imediat, creion era pe masa, hartia si scria. Toate cartile, toate foile, in majoritatea cazurilor, le-a scris noaptea si singur.

Incheierea vietii Parintelui Iosif Trifa:Un amanunt mare si adanc si care ne invata si pe noi a fost acesta: cand sa si dea sufletul in mainile Domnului, pana la clipele acestea mari, era ingrijit de apropiatii din familia Oastei, din familia Lucrarii. Dar in ultimele clipe, pe care Parintele Iosif Trifa le stia, le simtea caci Parintele Iosif era vizionar, el stia viitorul Lucrarii, el stia viitorul sau, el stia prin spatiu si prin timp, vedea departe, departe , in ultimele momente, Parintele Iosif Trifa ramane in camera lui singur. N-a primit pe nimeni: nici Dorz, nici Marini, nici Titus, nimeni. Fratii l-au ascultat si, din curiozitate si din dragoste, erau atenti la suflarea Parintelui Iosif. Iubitilor si...