Draga suflete, daca ai fost cu Domnul pe Tabor, daca acolo iti aduci aminte ca ai trait clipe marete, crede-ma, faci o mare greseala, traind in regretul clipelor, cand tocmai incercarea prin care Dumnezeu te-a randuit sa treci, a fost poarta si calea (Mt 7, 14) prin care trebuia sa treci la vesnicia slavei. Acolo []Draga suflete, daca ai fost cu Domnul pe Tabor, daca acolo iti aduci aminte ca ai trait clipe marete, crede-ma, faci o mare greseala, traind in regretul clipelor, cand tocmai incercarea prin care Dumnezeu te-a randuit sa treci, a fost poarta si calea (Mt 7, 14) prin care trebuia sa treci la vesnicia slavei. Acolo ai gustat ceea ce ti s-a fagaduit ca vei avea daca vei suferi cu adevarat impreuna cu El (Rom 8, 17)Dar, noaptea Patimilor sperie grozav carnea si sangele. Este un ciocan care sfarma chiar si hotararile cele mai strasnice; o infricosare care ucide chiar si cele mai indraznete vitejii. Cati din cei care au spus: Pentru Tine merg si la moarte, au rupt-o la fuga, atunci cand au vazut ca ar putea sa se intample chiar asa. Asa se face ca langa Cruce nu mai sunt trei ca pe Tabor, ci numai unul.

Cititorule credincios! Esti tu cel de langa cruce sau ai fugit in clipa cand ai vazut lanturi, sulite si sageti?Calea crucii si lucrarea Crucii nu pot fi intelese de omul firesc. Ea este o taina pe care numai credinta o intrezareste.

Ghetsimanii este o incercare grea. Aici nu mai este stralucire si fericire ca pe Tabor, ci intuneric, lacrimi si sudori de sange, dovezile cele mai tari pentru adeverirea unui chin ca de moarte.

Dar, cititorule iubit, daca vrei sa ajungi la bucuria si pacea Imparatiei lui Dumnezeu, nu poti ocoli nici Ghetsimanii, nici Golgota. Trebuie sa treci pe acolo. Daca vrei sa-L urmezi pe Mantuitorul, vei avea bucurii fara seaman, pe care nu le pot avea niciodata cei din lume. Dar, crede-ma, daca intri in slujba Lui si esti credincios, nu vei fi scutit de incercari si dureri. El Insusi ne-a spus: In lume veti avea necazuri, dar indrazniti, caci Eu am biruit lumea (In 16, 33).

Da! Indrazniti! Inainte! Slava vesnica este partea tuturor celor care au luptat, au suferit si au biruit in El si cu El.

O, Doamne Iisuse, ne-ai facut o mare cinste, noua nemernicilor, chemandu-ne sa Te urmam! Iti multumim pentru aceasta. Tu ai dat si dai odihna inimilor noastre obosite. Ne-ai dat pacea si ne-ai...