Era in primavara anului 1956, cand autorul randurilor de mai jos se afla cu D.

O. (domiciliu obligatoriu) la muncile agricole din Baragan, ajuns acolo dupa ani grei de temnita. Temnita si domiciliu obligatoriu pentru vina de a-I sluji Mantuitorului Iisus Hristos. Intr-o zi, acolo, dupa citirea unei scrieri batjocoritoare de Dumnezeu, a lui Voltaire, acel nefericit filosof necredincios din Franta, []Era in primavara anului 1956, cand autorul randurilor de mai jos se afla cu D.

O. (domiciliu obligatoriu) la muncile agricole din Baragan, ajuns acolo dupa ani grei de temnita. Temnita si domiciliu obligatoriu pentru vina de a-I sluji Mantuitorului Iisus Hristos.

Intr-o zi, acolo, dupa citirea unei scrieri batjocoritoare de Dumnezeu, a lui Voltaire, acel nefericit filosof necredincios din Franta, de acum aproape doua sute de ani, mi s-a luminat si mai bine marele adevar si rost al Judecatii de Apoi. Cartea pe care o citeam se tiparise in zeci de mii de exemplare, mai ales pentru tineret. i era plina de tot felul de batjocuri contra Numelui Sfant al lui Dumnezeu, contra Sfintelor Scripturi, contra Bisericii lui Hristos, contra Maicii Domnului, contra oricarui lucru sfant.

Scriitorul acestei carti murise, putrezise in pamant si arde in iad de aproape doua sute de ani Dar cartea aceasta si alte carti ale lui continua sa otraveasca si sa piarda mereu si mereu, de atunci si pana astazi, milioane de suflete din toate tarile pamantului pe unde se raspandesc si se citesc aceste scrieri ale lui. ()Voltaire, si toti cei ca el, sunt acum, sigur, in osanda vesnica, asteptandu-si ultima judecata. Desigur ca acum, daca ar mai putea spune ori scrie vreun cuvant cititorilor lor, le-ar zice, ca bogatul nemilostiv din Evanghelie, sa se intoarca la Dumnezeu, ca sa nu mai ajunga nimeni acolo unde sunt ei. Dar acum Voltaire nu mai poate. Acum sufera pe veci de veci, chinuindu-se acolo sub urmarile necredintei lui. i cred ca, pe masura ce opera lui adanceste din ce in ce mai mult raul in lume, in aceeasi masura i se adanceste si sufletul lui in focul si osanda de care s-a facut vrednic prin tot ceea ce a facut el si a spus cat a trait pe pamant. ()Dar atunci vor vedea si scriitorii necredinciosi si toti educatorii nelegiuiti cat rau au facut lumii care i-a urmat si cate suflete au dus ei la nefericirea vesnica prin opera si exemplul lor blestemat.

Iata de ce trebuie sa fie o Judecata Finala! Numai atunci, la Sfarsit, cand se va face suma totala a tuturor urmarilor binelui sau raului fiecarui om, se va putea vedea cat si-a strans fiecare. i i se va putea rasplati apoi pe vesnicie cu...