In 28 noiembrie 1989, Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu care a resemnificat vocatia sfinteniei tasnita din asezarea vietii monahale, se muta la Domnul. Cu doar cateva luni in urma (20 iunie), Hristos il chemase la El pe un alt martir al Neamului, de aceasta data lasat marturie si model binecuvantat mirenilor, fratele Traian Dorz. []In 28 noiembrie 1989, Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu care a resemnificat vocatia sfinteniei tasnita din asezarea vietii monahale, se muta la Domnul. Cu doar cateva luni in urma (20 iunie), Hristos il chemase la El pe un alt martir al Neamului, de aceasta data lasat marturie si model binecuvantat mirenilor, fratele Traian Dorz. Lor li s-au alaturat, cu siguranta, cete de alti sfinti (si) martiri ai acelui insangerat eliberator 89, stiuti si, mai ales, nestiuti de noi, insa pentru rugaciunile si jertfa carora Biruitorul Hristos ne-a daruit sansa de a-i cinsti asa cum se cuvine.

Parca ne sunt lasati tot mai insular oamenii nodali, de cotitura, care sa ne arate deslusit, prin darzenia si impunatoarea lor limpezire, Calea catre Acasa, intr-o lume care isi dezavueaza tot mai mult cararile, isi amesteca tot mai haotic continuturile si isi antreneza permanent atentia sa fii neatent la interogatiile cu adevarat valide, care te revendica in asemanare, pana la identificare ultima, cu ipostas al lui Dumnezeu.

Nu sunt multe referintele care sa ne indice interactiunile Pr. Arsenie Boca cu Oastea Domnului. Ceea ce putem afirma insa cu certitudine e faptul ca niciodata Pr. Arsenie nu s-a alaturat cohortelor de carcotasi sau cartitori ai vremii impotriva Lucrarii, pe care, concomitent, o desfasura Pr. Iosif Trifa in Ardeal si, mai apoi, pe cuprinsul intregii tari. i aceasta, in contextul eschivarii sau lepadarii tot mai multor clerici de Pr. Iosif, dupa conflictul cu Mitropolitul Nicolae Balan. In paranteza fie spus, Pr. Arsenie Boca situandu-se, el insusi, intr-un litigiu asemanator, cu acelasi mitropolit, de unde i se trage, de altfel, si surghiunul la Manastirea Prislop.

E alegerea proniatoare a lui Dumnezeu sa trimita la vreme potrivita oameni randuiti fiecarei categorii de credinciosi sau fiecarei tipologii umane. Unora dintre cautatorii sinceri de Imparatie li s-a potrivit in chip cu totul...