Parintele Iosif Trifa Duminica avem la rand evanghelia celor zece leprosi pe care i-a tamaduit Iisus Hristos, dar numai unul dintre ei s-au intors sa-I multumeasca. Dar cei noua unde sunt? a intrebat Domnul. (Cititi pe larg aceasta evanghelie la Luca 17, 12-19). Lepra era o boala cumplita. Lepra mai este si azi pe []Parintele Iosif TrifaDuminica avem la rand evanghelia celor zece leprosi pe care i-a tamaduit Iisus Hristos, dar numai unul dintre ei s-au intors sa-I multumeasca. Dar cei noua unde sunt? a intrebat Domnul. (Cititi pe larg aceasta evanghelie la Luca 17, 12-19).

Lepra era o boala cumplita. Lepra mai este si azi pe unele locuri; si e doar cea mai cumplita boala. Nici pana azi nu i s-a gasit leacul. Ea ataca mai intai pielea cu rani grele. Patrunde apoi inauntru si roade oasele, maduva roade totul, facand din om un schelet, un mort viu, pana ce moartea se indura si il cheama in pamant.

Ce boala teribila este lepra! Dar tot atat de teribila este si cealalta lepra, lepra cea sufleteasca, lepra sufletului: pacatul. i pacatul este o lepra grozava ce cuprinde si roade sufletul tot mai mult si mai mult, pana ce omul ajunge un mort viu (Ef 2, 1). Lepra il roade de viu pe cel apucat in ghearele ei; tot asa face si pacatul cu cei apucati in ghearele lui.

Lepra este o boala lipicioasa. In vremile vechi, leprosii erau scosi afara din sate si orase. Ei umblau ratacitori. i azi, leprosii sunt izolati in spitale in leprozerii anume facute pentru ei. Avem si noi, in tara, o leprozerie la Largeanca[1].

Cei mai temuti oameni sunt leprosii. Ei poarta o boala lipicioasa si incurabila si toata lumea se fereste de ei ca de moarte. De la Lar geanca au fugit anul trecut doi leprosi si s-au dus direct la Ministerul Sanatatii Publice din Bucuresti, sa se planga de raul tratament ce li se da. Cand s-a dat de veste despre acesti solicitanti, toti slujbasii s-au incuiat prin cantalarii, iar alti au tulit-o spre casa. Nimeni nu voia sa dea fata cu ei. i lepra pacatului este o boala lipicioasa, ce se duce de la om la om. Dar, vai, de lepra aceasta nu se fereste nimeni. Dimpotriva, oamenii o cauta. Daca, spre pilda, s-ar da de veste ca soseste aici la Sibiu o ceata de zece leprosi, n-ai mai vedea un singur om pe strada. Dar cand se vesteste ca vine de la Bucuresti Tanase[2] cu porcariile lui, toata lumea da buzna la acest teatru de lepra sufle teasca (acest d. Tanase este un teatralist ce joaca teatre murdare).

Cand in atare sat cineva cade beteag de tifos sau alta boala lipicioasa, toata lumea se fereste de casa aceea, dar la carciuma, la acest dipau (depat) de lepra sufleteasca, se duce lumea cu mic, cu mare.

Sunt atatia si atatia crestini nepriceputi care se duc anume acolo unde se pot umple de lepra pacatului; si sunt atatia si atatia parinti nepriceputi care isi lasa, noptile, copiii sa se umple de lepra sufleteasca.

Lepra este o boala incurabila. Nici pana azi nu i s-a putut afla leacul. Pe leprosii din Evan ghelie numai singur Iisus Hristos i-a putut vindeca. Ce inteles adanc si ce icoana vie a pacatului este si aici! Lepra staruie pana azi ca o boala incu rabila, pentru ca sa ne arate cu degetul ca si lepra pacatului este o boala cumplita, pe care numai singur Iisus Mantuitorul o poate vindeca. Cumplita este lepra...