In vremea aceea, intrand Iisus intr-un sat, L-au intampinat pe El zece barbati leprosi care au statut departe. i aceia au ridicat glas, zicand: Iisuse Invatatorule, miluieste-ne pe noi! i, vazandu-i, le-a zis lor: Mergeti si va aratati preotilor! i cand mergeau ei s-au curatit. Iar unul dintre dansii, vazand ca s-a vindecat, s-a intors []In vremea aceea, intrand Iisus intr-un sat, L-au intampinat pe El zece barbati leprosi care au statut departe. i aceia au ridicat glas, zicand: Iisuse Invatatorule, miluieste-ne pe noi! i, vazandu-i, le-a zis lor: Mergeti si va aratati preotilor! i cand mergeau ei s-au curatit. Iar unul dintre dansii, vazand ca s-a vindecat, s-a intors cu glas mare, slavind pe Dumnezeu. i a cazut cu fata la picioarele Lui, multumindu-I. i acela era samarinean. Iar Iisus, raspunzand, a zis: Au nu zece s-au curatit? Dar cei noua unde sunt? Nu s-au aflat sa se intoarca sa dea slava lui Dumnezeu fara numai acesta ce este de alt neam? i i-a zis lui: Scoala-te si mergi; credinta ta te-a mantuit! (Luca 17, 12-19) Sa luam aminte ca evanghelia aceasta se petrece si azi.

Betesug de lepra exista si astazi si oameni leprosi sunt si astazi destui. Deosebirea e numai atat ca oamenii de azi nu poarta boala leprei in oasele lor, ci in sufletul lor.

Lepra era o boala cumplita, ce ataca mai intai pielea cu rani si bube rele. Intra apoi in oase si le stramba, facand din om un schelet, un mort viu care umbla ratacitor pana ce moartea il baga in pamant.

Asa-i, iubite cititorule, si pacatul. O lepra, o boala cumplita ce cuprinde tot mai mult si mai mult sufletul, pana cand il strica si il omoara de tot. i pacatosul este un mort viu (Ef 2,1).

O, daca ni s-ar da noua putinta sa vedem sufletele oamenilor de azi in chip vazut, ne-am ingrozi de neghiobiile si sluteniile sufletelor atacate de lepra pacatului!Lepra era o boala molipsitoare, si cei cuprinsi de ea erau scosi afara dintre ceilalti oameni. i pacatul este o astfel de boala molipsitoare de care tot crestinul trebuie sa se fereasca.

Sunt insa atatia crestini care se duc, duminicile si serile, unde se vorbesc tot felul de vorbe porcoase; si sunt atatia parinti care isi lasa copiii, noptile, de se umplu de lepra, de boala sufleteasca.

Cei zece leprosi s-au tamaduit dupa ce s-au intalnit cu Iisus si cu lacrimi s-au rugat Lui: Iisuse Doamne, ai mila de noi! Tot asa se poate curati si un crestin de lepra pacatului. Intai trebuie sa simti lepra pacatului ce ti-a cuprins sufletul cu rana de moarte; si, apoi, cu sufletul ranit, sa cazi in fata Mantuitorului, cu lacrimi, strigand: Iisuse Mantuitorule, ai mila de mine si ma scapa din pieire sufleteasca! .

Duceti-va si va aratati preotilor le-a zis Iisus leprosilor, pentru ca preotii erau pusi, pe acele vremuri, de control asupra celor leprosi si ei dadeau atestat despre cei curatiti. Preotilor li s-a incredintat si azi controlul sufletesc despre bolile sufletesti ale oamenilor, si taina marturisirii ii cheama si azi pe oameni sa-si arate bolile sufletesti.

Cati insa se marturisesc cu regularitate si bine?Cei zece leprosi, dupa ce s-au tamaduit, au uitat pe Marele lor Binefacator si numai unul s-a intors sa-I multumeasca.

O, ce mult se aseamana greseala leprosilor cu purtarile oamenilor de azi! Lumea este plina de mila si darurile Domnului. Ce dar mare este noua, spre pilda, sanatatea sau mintea,priceperea. i apoi, mai ales, darurile cele sufletesti, pentru cine le stie pretui si folosi.

Cel mai mare dar ce ni s-a dat noua este Jertfa Crucii prin care ne-a...