Vorbirea fratelui Leon Andronic de la o adunare de la Slobozia decembrie 1968 Fratii mei, o icoana duhovniceasca minunata trebuie sa stiti ca avem in () ceea ce ne descrie aici Evanghelia. i aici sunt multi dintre fratii nostri. Vai, cat de multi sunt cazuti in mainile talharilor! In mainile talharilor pacatelor, caci pacatele []Vorbirea fratelui Leon Andronic de la o adunare de la Slobozia decembrie 1968Fratii mei, o icoana duhovniceasca minunata trebuie sa stiti ca avem in () ceea ce ne descrie aici Evanghelia. i aici sunt multi dintre fratii nostri. Vai, cat de multi sunt cazuti in mainile talharilor! In mainile talharilor pacatelor, caci pacatele sunt talharii care i-au doborat, fratii mei, la pamant pe fratii nostri. Ce facem noi? Stam nepasatori? Stam indiferenti? Ia ganditi-va: daca am fi noi? Asa cum a spus adineaori fratele: Ce doriti sa va faca voua oamenii, faceti-le voi mai intai lor .

Iata de ce [trebuie] sa ne gandim serios la acesti frati ai nostri si sa incepem sa le deschidem usa: Ia sa ma duc la fratele Vasile! Ia sa ma duc la sora Maria! Ia sa ma duc la sora Ileana! Ia sa vad, cam cum mai sta? . i intreab-o. Du-te o data. N-o sa te primeasca o sa fie rece Mai du-te o data Va fi tot asa, nepasator, indiferent. Mai du-te o data si ai sa incepi sa-l zgudui. i tu vei fi, fratele meu, trezitor de suflete. Trezitorii intampina foarte multe neplaceri de la cel ce doarme. De multe ori capata si cate un picior. () Te poate chiar lovi. Dar tu nu-l lasi. Daca tu ai interesul sa-l trezesti, stai de capul lui si-l zgudui bine, ca sa-l poti vedea in picioare. i-l tragi, sa prinda trenul, sa mearga la drum (). Vei avea de suferit, dar vei avea si multumirea sufleteasca ca nu l-ai lasat.

De aceea, dragii mei frati, fiti trezitorii fratilor vostri care stau adormiti in pacat. Fiti acum trezitorii lor si aduceti-i din nou in mijlocul adunari.

Imi aduc aminte ca un frate spunea acum douazeci de ani in urma ca un frate s-a racit fata de adunare si nu mai venea. N-a venit o data, n-a venit de doua ori cu paharelul, cu vorba, cu lumea, cu petrecerile acestea i, de la un moment dat, n-a mai calcat in adunare. Nevasta sa degeaba staruia: Hai, mai barbate, ca tu stii cum e! Ca asa-i de frumos, asa-i de bine! Tu ai gustat si ai vazut cat e de placut. Hai sa mergem! Lasa-ma! Du-te tu. Lasa-ma. Eu nu merg.

Azi asa, maine asa Ce s-au sfatuit fratii din adunare? i-au spus: Uite, mai fratilor, suntem noi in satul acesta douazeci de frati? Nici unii dintre noi sa nu lipseasca. Dar nu o data. Azi ma duc eu. Maine te duci fratia ta, poimaine te duci fratia ta, raspoimaine te duci fratia ta si fiecare Sa dati navala la el. i nu-l lasati deloc. Astazi un cuvant, maine o inviere, poimaine altul Il sacaim pana cand l-om castiga . i asa au facut. De la unu, doi, s-a cam rusinat. Dar cand s-a mai dus al treilea si al patrulea, de-acum a inceput a se mai [inmuia]. Pana cand, la urma, au reusit sa-l (umfle pe sus si sa-l) aduca din nou la adunare. A venit cam cu capul plecat, a venit putin cam jenat. Dar si-a recunoscut greseala, si-a recunoscut pacatul si a devenit din nou un frate bun si credincios.

Fratilor! Ati facut aceasta pentru fratii nostri?Iata, dragii mei de ce, in seara aceasta, va dau acest sfat, acest indemn si va rog in Numele Domnului Iisus: indrazniti si mergeti chiar daca veti fi respinsi. Chiar daca veti primi si un plocon pentru asta. Chiar daca o sa fiti amenintati. Chiar daca o sa fiti batuti sau palmuiti. Dar, pentru Numele lui Iisus, face, ca sa castigati un suflet, care este scump. Ca rascumpararea sufletului nu are, in viata aceasta, ceva cu care sa se poata rascumpara. Nu se poate face rascumpararea unui suflet. De aceea, fratiile voastre mergeti si din nou dezgropati acesti morti. Treziti-i. Luati-i pe umeri: cu cantarea, cu vorbirea, cu rugaciunea. Mergeti la ei, cantati, rugati-va...