IPS Dr. Laurentiu STREZA, Mitropolitul Ardealului Stim cu totii ca sfintenia este un atribut al Dumnezeirii, si noi, teologii, o definim ca stare continua a firii noastre, a vietii noastre sau starea vietii conforma cu fiinta. Insa aceasta stare numai la Dumnezeu este deplina. Adica ceea ce face Dumnezeu este conform cu Fiinta Lui. El []IPS Dr. Laurentiu STREZA, Mitropolitul ArdealuluiStim cu totii ca sfintenia este un atribut al Dumnezeirii, si noi, teologii, o definim ca stare continua a firii noastre, a vietii noastre sau starea vietii conforma cu fiinta. Insa aceasta stare numai la Dumnezeu este deplina.

Adica ceea ce face Dumnezeu este conform cu Fiinta Lui. El este Sfintenia absoluta! Toate slujbele pe care le facem noi nu au alt rod decat sa transmita spre noi sfintenia lui Dumnezeu. De aceea Biserica este numita Laborator al Sfinteniei . Ce inseamna Laborator al Sfinteniei ? Locul unde mergi si te sfintesti. Inseamna ca si noi avem posibilitatea sa ne impartasim din sfintenie.

Poate sa fie o Biserica Sfanta, poate sa fie o Biserica laborator de sfintenie daca ea nu da sfinti? Noi avem aceste marturii, ca viata noastra se poate finaliza printr-un act de sfintenie, ca ostenelile pe care le facem noi pot fi rasplatite prin faptul ca Dumnezeu ne deschide o usa catre Rai. Ce inseamna sa intri in Rai? Poate intra in Raiul lui Dumnezeu ceva necurat sau spurcat? In nici un caz! Ca sa putem ajunge-n Rai, fiecare dintre noi trebuie sa trecem prin treptele sfinteniei. Si sunt multe treptele acestea. Intai sunt trepte de curatire, de purificare. De fiecare data cand ingenunchem in fata Sf. Altar si ne marturisim pacatele noastre, trecem prin baia lacrimilor, prin baia curatitoare. Depinde de noi cum ne marturisim si cum ne tinem fagaduinta pe care o facem in fata lui Hristos, in Taina Spovedaniei. Luam apoi Sfanta Impartasanie, care ne impartaseste cu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Obtinem, in acest mod, o alta treapta, Il obtinem pe Hristos in noi! Depinde cat Il si tinem! Daca suntem intr-o legatura permanenta cu Hristos, daca vrem sa fim ai lui...