Prof. Gheorghe Precupescu In doua situatii-limita din viata Marelui Pescar ne vedem si noi toti, ca indivizi si ca membrii colectivitatii umane. Prima dintre acestea are in obiectiv episodul umblarii pe mare a Domnului Iisus (Matei 14, 22-23). Dupa ce ucenicii si-au dat seama ca Cel care inainteaza pe ape ca pe uscat nu este []Prof. Gheorghe PrecupescuIn doua situatii-limita din viata Marelui Pescar ne vedem si noi toti, ca indivizi si ca membrii colectivitatii umane. Prima dintre acestea are in obiectiv episodul umblarii pe mare a Domnului Iisus (Matei 14, 22-23). Dupa ce ucenicii si-au dat seama ca Cel care inainteaza pe ape ca pe uscat nu este o naluca, e Insusi Domnul Iisus, sufletul li se umple de uimire, bucurie si incredere, uitand de marea infuriata. Doar Petru, ucenicul care intotdeauna avea initiative surprinzatoare, face un act de provocare a credintei, atunci cand Il roaga pe Invatatorul sa-i porunceasca sa vina la El, pe ape. i ucenicul indraznet, pironindu-si privirile asupra Mantuitorului, a inceput si el sa mearga pe ape. Caci de acolo, de la El, ii venea aceasta putere de a sfida legile realului. Dar cand cutezatorul apostol, covarsit de uimire, si-a luat privirile de pe Mantuitorul si le-a aruncat peste valurile uriase, rascolite de vantul puternic, intr-o clipa indoiala si teama i se strecurara in suflet si incepu sa se scufunde.

Insa, intr-o strafulgerare de gand, Petru a facut ceva ce noi toti ar trebui sa facem: a luat privirile de pe valurile aducatoare de moarte si le-a intors din nou spre Iisus, strigand deznadajduit: Doamne, scapa-ma! Iar Domnul l-a apucat de mana si, scotandu-l din valuri, l-a mustrat pentru putina lui credintaCuvantul-cheie, cu valoare generica si simbolica, este, in acest context, Doamne, scapa-ma! Salvarea noastra a fiecaruia, in feluritele incercari si situatii grele prin care trecem in viata, depinde catre cine strigam pentru scapare. Iona, proorocul, a strigat catre Dumnezeu din pantecele acelui peste urias, aflat in strafundurile marii, si a fost salvat. David, imparat, prooroc si poet, a strigat mereu catre Dumnezeu.

Toti psalmii lui sunt niste strigate sfasietoare catre El. Iar rugaciunea si credinta i-au fost rasplatite cu cea mai lunga si glorioasa domnie din istoria lui Israel.

Dar nu numai oamenii, ci si popoarele si conducatorii lor se pot cufunda in valtorile istoriei....