IPS Dr. Laurentiu STREZA, Mitropolitul Ardealului Duminica a III-a dupa Rusalii Matei VI, 22-33 Duminica aceasta este una a Proniei divine, a Celui Care a creat si pazeste intreaga omenire, de la facerea lumii si pana acum. Iata-ne, iubitilor, din nou in sarbatoare. Momentele de sarbatoare sunt pentru noi nu numai oaza de lumina, []IPS Dr. Laurentiu STREZA, Mitropolitul ArdealuluiDuminica a III-a dupa Rusalii Matei VI, 22-33Duminica aceasta este una a Proniei divine, a Celui Care a creat si pazeste intreaga omenire, de la facerea lumii si pana acum.

Iata-ne, iubitilor, din nou in sarbatoare. Momentele de sarbatoare sunt pentru noi nu numai oaza de lumina, ci si momente de intarire, momente de fortificare spirituala. Stim fiecare dintre noi, din experienta zilnica, faptul ca avem nevoie de odihna trupeasca si spirituala, ca sa putem sa ne indeplinim indatoririle pe care le avem in lumea aceasta. Cu atat mai mult cu cat sarbatorile sunt pentru noi niste evenimente care nu-s din lumea aceasta, ci sunt evenimente dumnezeiesti, pentru ca in ziua respectiva recapitulam, prin Sf. Liturghie, re-crearea cerului si a pamantului, Jertfa Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Evanghelia de azi vine sa ne arate cum suntem, de fapt, in viata noastra de zi cu zi. Adica vine sa ne spuna despre zbaterea, grija noastra zilnica indreptata mai mult inspre ce mancam, spre cu ce ne imbracam, incotro sau spre ce ne uitam, atentionandu-ne, totodata, ca daca Ii slujim lui Dumnezeu, nu mai putem sluji nimanui altcuiva. Si ca toate aceste griji sunt doar ale lui Dumnezeu, si ele trebuie lasate in grija Sa.

Evanghelia de astazi ne spune, de la inceput, ca Luminatorul trupului este ochiul. De va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat. Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat. Ochiul curat anunta si curata o inima curata. Ochiul curat aduce lumina lui Hristos in sufletul doritor de Dumnezeu. Mare parte a ispitelor care se napustesc asupra noastra vin prin ochii acestia trupesti, care judeca mereu cu sminteala din fiecare dintre noi, care vad mereu pacatul acolo unde ar trebui sa vada virtutea, care se preocupa de cele ale lumii acesteia, mai mult decat de cele ale lui Dumnezeu. Priviti la ochii copiilor! Cat sunt ei de curati, de luminosi! Ochii lor sunt curati pentru ca inimile lor sunt curate. Pentru ca in inima lor nu a intrat viclenia, pacatul, necuratia. O astfel de privire, o astfel de lumina a ochilor nostri asteapta Dumnezeu de la noi.

Mai departe, Domnul spune un lucru grav. Ne spune ca nu putem sluji la doi domni: si lui Dumnezeu, si lui mamona. Adica nu putem fi crestini doar de sarbatoare, de duminica, iar in restul saptamanii sa facem voia celui rau, a mamonei. Nu putem cauta Imparatia Cerurilor fara sa ne hotaram, foarte clar, cui vrem sa slujim. Lui Dumnezeu nu-I place duplicitatea, tradarea. A sluji lui Dumnezeu inseamna a te pune total, definitiv, in slujba Sa, a-I sluji neincetat, asa dupa cum ne invata Sfanta noastra Biserica, atunci cand ne indeamna sa ne rugam neincetat, sa Il slavim pe Dumnezeu cu vreme si fara de vreme. Astfel, si El, Bunul Dumnezeu, Se va ingriji sa nu fim lipsiti de absolut nimic, niciodata, din ce avem nevoie pentru mantuirea noastra.

Fiecare dintre noi, zice Domnul, suntem mai de pret in fata lui Dumnezeu decat crinii campului. Si ca tuturor El ne poarta de grija. Singura...