S-a întâmplat în 11 aprilie 1944
S-a intamplat in 11 aprilie 1944 was first posted on aprilie 11, 2020 at 6:26 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 aprilie 1944: A murit Ion Minulescu, poet, prozator si dramaturg, care ocupa un loc aparte in istoria simbolismului romanesc, prin volumele Romante pentru mai tarziu (1908), De vorba cu mine insumi (1913), Strofe pentru toata lumea (1930), Versuri (1939 si 1943). Din domeniul prozei se remarca: Rosu, galben si albastru (1924), Corigent la limba romana (1929) etc. Ca dramaturg, a conceput un teatru modernist. Ion Minulescu s-a nascut in noaptea de 6 spre 7 ianuarie 1881, in Bucuresti. A copilarit la Slatina, de unde era originara mama sa, Alexandrina Ciuca. Tatal sau, Tudor Minulescu, negustor, a murit cu catva zile inainte de nasterea poetului. Cursurile primare si cele gimnaziale le-a urmat la Ploiesti. In 1897, i-au aparut primele poezii in revista Povestea vorbei de la Pitesti, unde era elev. In 1898, sub pseudonimul I.
M. Nirvan, a publicat in Foaia pentru toti . Dupa ce si-a luat bacalaureatul, Ion Minulescu a plecat, in 1900, la Paris spre a studia dreptul. Insa, fascinat fiind de viata boemei artistice pariziene, a renuntat la studiile juridice si s-a afundat in literatura simbolista, citindu-i cu pasiune pe Baudelaire, Nerval, Aloysius Bertand, Verlaine, Rimbaud s.a. Intors in tara, pe la inceputul anului 1905, a publicat versuri si fragmente de proza (Din jurnalul unui pribeag ) in revista Viata noua a lui Ovid Densusianu. A inceput sa fie remarcat prin 1906-1907, cand i-au aparut primele romante in Viata literara , Viata romaneasca si Convorbiri critice . Debutul editorial a avut loc in 1908, cu Romante pentru mai tarziu . Succesul de public al Romantelor a determinat publicarea celei de-a doua editii a volumului, la numai un an de la aparitia primului volum, la Biblioteca romaneasca enciclopedica Socec (1909) si, mai tarziu, a celei de-a treia editii (1922). Succesul si voga literara pe care le-a declansat au facut din Minulescu un promotor al simbolismului, un catalizator al liricii moderne.
Reteta succesului minulescian consta in alegerea romantei specie cu traditie in literatura romana, pentru muzicalitatea ei usor de adaptat la tehnicile si cliseele simboliste. Minulescu a fost de la inceput primit ca exponentul cel mai integral al simbolismului romanesc (.). Lirica lui Minulescu e in marginea celui mai autentic simbolism si daca ea a placut vulgului, acest fenomen urmeaza a se lamuri si explicatia nu va fi nicidecum in campul versificatiei (). (G.
Calinescu) Minulescu isi inchipuie lumea ca teatru, eul liric fiind mai mult un personaj intr-un spectacol. Reabiliteaza lirismul comun si, pentru ca romanta devine la el un soi de program de comunicare in stil impresionist, jovial si expansiv, revarsat si bonom, cu clipiri sirete si complice (Serban Cioculescu). Tot in 1908, a debutat...