i va indemn, fratilor, sa va paziti de cei ce fac dezbinari si sminteli impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei! (Rom. 16, 17). Cercetand Sfintele Scripturi, vedem ca in toate miscarile mari, trezite de Duhul lui Dumnezeu, s-au prins anumite persoane, mai mult sau mai putin credincioase, care habar n-au avut [] i va indemn, fratilor, sa va paziti de cei ce fac dezbinari si sminteli impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei! (Rom. 16, 17). Cercetand Sfintele Scripturi, vedem ca in toate miscarile mari, trezite de Duhul lui Dumnezeu, s-au prins anumite persoane, mai mult sau mai putin credincioase, care habar n-au avut de o lucrare a Domnului in ei insisi. Catava vreme aceste persoane au mers pe drumul credintei, dar au apasat cu o mare greutate pe marturia celor cu adevarat credinciosi, daca n-au impiedicat-o cu totul.

Asa vedem ca s-a intamplat in marea miscare a iesirii israelitilor din Egipt; o multime de oameni de tot soiul (Iesirea 12, 38) s-a suit impreuna cu ei. Multimea aceasta a ajuns o pricina de stricaciune, de slabiciune si de tulburare pentru israeliti, cum vedem in cap. 11, vers. 4 din cartea Numeri: Adunaturii de oameni care se afla in mijlocul lui Israel i-a venit pofta, ba chiar copiii lui Israel au inceput sa planga si sa zica: Cine ne va da carne sa mancam?.

Tot asa a fost si in cele dintai zile ale Bisericii. i, de atunci, in toate miscarile starnite de Duhul Sfant s-au vazut multi alipindu-se de aceste miscari, calauziti de orice alte inrauriri, numai de Duhul lui Dumnezeu nu. Aceste inrauriri insa, nefiind dumnezeiesti, au trecut si, o data cu ele, s-au dus iarasi in lume si cei care au fost inrauriti de ele.

Raul a fost si este insa ca acestia nu se duc niciodata singuri....