S-a intamplat in 28 februarie 1913: S-a nascut Gheza Vida, sculptor roman. Gheza Vida (n. Baia Mare, judetul Maramures d. 11 mai 1980, Baia Mare) a fost sculptor, membru corespondent al Academiei Romane. S-a nascut in familia lui Iosif si Rozalia Vida, ca al optulea copil al acestora. Toti cei sapte frati dinaintea lui []The post S-a intamplat in 28 februarie 1913 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 februarie 1913: S-a nascut Gheza Vida, sculptor roman. Gheza Vida (n. Baia Mare, judetul Maramures d. 11 mai 1980, Baia Mare) a fost sculptor, membru corespondent al Academiei Romane. S-a nascut in familia lui Iosif si Rozalia Vida, ca al optulea copil al acestora. Toti cei sapte frati dinaintea lui murisera la varste foarte mici, de aceea parintii i-au dat un prenume care nu mai fusese dat in familia lor (Gheza), in spiritul credintei populare ca astfel vor insela soarta si ca el va supravietui. Gheza se trage dintr-o familie romaneasca saraca. Tatal sau a fost miner sau, dupa unele surse, taran. Unii autori ortografiaza numele sau Gheza, altii Geza sau G za dar sculptorul a spus, in mai multe randuri ca este roman. A facut patru clase primare si patru gimnaziale in Baia Mare, intre anii 1920-1928. Intre 1928-1931 a frecventat atelierul de pictura care apartinea lui Martin Katz, Sarolta Kahan si Lidia Agricola. In 1942 a fost admis la Academia de belle-arte din Budapesta. A reluat cursurile acestei institutii in anul 1944. Din 1928 pana in 1931 si-a castigat traiul lucrand ca gradinar, paznic, salahor sau muncitor forestier. In 1932 este primit in Uniunea Tinerilor Comunisti si este arestat de autoritati pentru raspandirea de manifeste de propaganda comunista.

In 1934 sculpteaza Cosasul, Dabinusca, Femeia cu galeata, Rascoala si aranca cu grebla, iar in toamna aceluiasi an apare prima cronica despre opera lui.

In 1935 efectueaza stagiul militar in armata romana, la Satu Mare. In 1937 a fost cooptat in conducerea unei noi asociatii a artistilor din Baia Mare si a participat la prima expozitie de grup, la Baia Mare. In luna octombrie a plecat din Romania spre Spania, unde s-a inrolat voluntar in Brigazile Internationale pentru a lupta in razboiul civil spaniol impotriva fortelor conduse de generalul Franco si sprijinite de Germania nazista. In Spania a luptat in anul 1938 la Madrid, Guadalajara, Andaluzia, Aragon si Catalonia.

A sculptat Cap de copil, lucrare azi disparuta. A fost luat prizonier de trupele nationaliste si internat in diverse lagare de prizonieri. A fost trimis la munca fortata in Germania, de unde a evadat in anul 1941, intorcandu-se la Baia Mare. In 1943 se intoarce de la Budapesta, unde studia Belle-arte, fiind concentrat de autoritatile maghiare intr-un detasament de munca fortata pentru romani, la Seini. In 1944 isi continua studiile la Budapesta, la arte frumoase. Este din nou concentrat intr-un detasament de munca pentru romani, in Ungaria. Trei dintre marile sale lucrari sunt expuse la Cluj. In 1945 s-a inrolat voluntar in Armata Romana si a luptat in campania din vest. O noua expozitie organizata la Cluj cuprinde lucrari ale sale, inclusiv pe cele trei expuse in 1944. In 1946 a participat cu lucrarea Mineri la Cluj, la o expozitie.

In 1947 a participat la Salonul de pictura si sculptura al Transilvaniei. In 1948 a expus la Expozitia de arta plastica regionala de stat a...