1. O, sufletul meu care ai ajuns, din cauza prea multului dispret, ca o jalnica ruina duhovniceasca, nu dispera totusi, ridica te si crede. Din cauza ca prea multi prieteni te au indurerat, ai ajuns acum sa nu te mai poti apropia de nici unul. Ridica te si crede totusi. Dumnezeu va veni iarasi in []1. O, sufletul meu care ai ajuns, din cauza prea multului dispret, ca o jalnica ruina duhovniceasca, nu dispera totusi, ridica te si crede.

Din cauza ca prea multi prieteni te au indurerat, ai ajuns acum sa nu te mai poti apropia de nici unul.

Ridica te si crede totusi.

Dumnezeu va veni iarasi in ajutorul dreptatii tale!2. Pentru ca prea multi oameni sau dovedit fata de tine niste ticalosi, acum te feresti de toti oamenii. Crede totusi si ridica te iarasi.

Pentru ca prea crude, prea indelungate si prea nedrepte au fost suferintele din trecut, ti ai pierdut aproape orice nadejde pentru viitor.

Sa nu ti pierzi increderea. Crede si ridica te iarasi.3. Crede, inverzeste, insenineaza te si ridica te iarasi, caci vine in curand iarasi vremea sa Se indure si de tine Dumnezeu,ca nici noaptea, nici furtuna, nici iarna nu tin vesnic.

Binele trebuie sa vina si el odata. Crede asta din toata inima ta si ridica te iarasi!4. Vei vedea ca nu ai nadajduit in zadar,ca nu te ai rugat in zadarsi ca nu ai asteptat in zadar.

Dupa ce vremea apasarii tale va fi trecut pentru ca si apasarea isi are vremea ei ,vei vedea cum Dumnezeu va aduce ziua pe care sufletul tau descurajat nici nu o mai nadajduia.5. O, suflet al meu, trezeste te,deschide ti ochii si priveste nu la muntii cei negurosi si amenintatori, ci la Cerul cel senin, la Soarele cel puternic, la Stapanul Cel Etern de deasupra lor.

Iata de cand te tot temi tu si totusi nu s-au prabusit niciunul peste tine.

Caci n-a lasat Dumnezeu. i El nici nu-i va lasa niciodata. Nu te teme!6. Iata cat bine ai fi putut face in vremea cand te-ai uitat cu groaza spre ei,daca ai fi privit mai mult spre Hristos decat spre oameni!7. De n-ar fi Domnul de partea ta, da, ar trebui sa te temi si sa tremuri.

De n-ar fi fost Domnul de partea ta, muntii si stancile acestea s-ar fi si pravalit peste tine de multsi te-ar fi zdrobit de mult, de nici nu s-ar mai pomeni de tine astazi.

Dar Domnul a fost cu tine si te-a scapat.8. Oare prin puterea ta si prin destoinicia ta ai fost izbavit?Oare oamenii, sau norocul, sau intamplarile te-au trecut cu viata pana aici?Nu, suflete adormit! Nu, suflete uituc!Ci Domnul a fost ajutorul tau. Numai El.9. O, suflete fricos! O, suflete nerecunoscator!Daca n-ar fi fost Domnul de partea tadaca n-ar fi fost Mana Lui care a oprit muntiiDaca n-ar fi fost puterea Lui care a nimicit zavoarele,daca n-ar fi fost dragostea Lui care te-a ingrijit si adapat, si hranit, si incalzitin pustiul crancen si amar prin care ai fost dus,ai mai fi scapat tu oare din boala, din sete, din foame si din frig?Nu, n-ai fi scapat niciodata.10. Oare ai mai fi putut tu rezista fara sa-ti pierzi mintea, inima, nervii si viata in iadul prin care ai trecut?Nu, suflete, nu Daca n-ar fi fost cu tine Dumnezeu, atat de repede ai fi ajuns si tu ca altii, inghitit de ape,zdrobit de munti,ars de flacari,sfasiat de...