DUHURILE RELE Existenta lor e afirmata de Iisus; e confirmata de Biserica, si impotriva lor s-au luptat toti sfintii. Demonii exista real: sunt ceata ingerilor cazuti in sfatul lui Lucifer, incepatorul trufiei, vrand a fi el mai presus de Dumnezeu. Dracii nu sunt idei sau sentimente neobisnuite, sau stari de nervi, caci acestor pareri le []DUHURILE RELEExistenta lor e afirmata de Iisus; e confirmata de Biserica, si impotriva lor s-au luptat toti sfintii. Demonii exista real: sunt ceata ingerilor cazuti in sfatul lui Lucifer, incepatorul trufiei, vrand a fi el mai presus de Dumnezeu.

Dracii nu sunt idei sau sentimente neobisnuite, sau stari de nervi, caci acestor pareri le punem precis intrebarea: ce a intrat in turma de porci de s-a innebunit toata si s-a aruncat in mare? Au intrat ideile, sentimentele sau vreo stare colectiva de nervi?!Daca admitem Noul Testament si intreita marturie a evanghelistilor sinoptici, atunci trebuie sa admitem ca ei sunt fiinte spirituale decazute si antrenand decaderea. Ca fiinte spirituale intra fara piedeca si trec prin materia vie sau moarta a lumii vazute. Pot intra in oameni, si inca legiuni de duhuri.

Odihna lor cum zice Iisus, descriindu-i nu si-o gasesc prin pustii, ci in inima oamenilor, de unde fac sa izvorasca toate gandurile rele si ucigase. Duhul rau, odata intrat in om se multiplica intr-o adevarata progresie geometrica: devine legiune . El expropriaza umanitatea din om in favoarea bestiei din el, face din om o caricatura, un monstru, un sub-om. Un suflet stapanit de acest duh e ceva cu adevarat infiorator. El isi pierde indata libertatea si puterile ei de creatiune si desavarsire. Ratiunea i se intuneca, instinctele de conservare i se atrofiaza: umbla gol si doarme prin morminte (Gr. Cristescu). Asa se odihnesc duhurile rele, daramand zidirea lui Dumnezeu.

Izbucnesc intrebarile: cum ii lasa Dumnezeu sa-si faca de cap ?La obarsie erau fapturi spirituale ale Cerului. Nu s-au intunecat cu totul, dovada ca cunosc si recunosc urmatoarele doua lucruri:1. Dumnezeirea lui Iisus. Demonii strigau si ziceau: Tu esti Fiul lui Dumnezeu . Iisus, certandu-i, nu-i lasa sa vorbeasca, fiindca stiau ca El este Hristos (Luca 4,41). (Iisus i-a oprit sa spuna adevarul, ca sa nu fie crezuti cand vor spune minciuna.)2. Pedeapsa lor. Au inceput sa strige si sa zica: Ce este noua si ie Iisuse Fiul lui Dumnezeu ? Ai venit aici, mai inainte de vreme, ca sa ne chinuiesti ? Ei stiu prin urmare ca-i asteapta o pedeapsa. Cand Iisus ii scotea din odihna lor afara, lor li se parea ca a venit judecata. Totusi li se parea lor ca nu e judecata aceea care ii asteapta, de vreme ce aceea nu e aici , si ca atare e inainte de vreme. Macar aceste doua lucruri de le-ar sti oamenii.

Cum intra? 1.- Prin oricare din cele sapte pacate de capetenie. intai ca momeala, pe urma ca obsesie, apoi ca a doua natura pervertita.2.- Prin neincetata lor pomenire.3.- Prin impartasania cu nevrednicie: furarea Sfintei impartasanii. Primul exemplu e Iuda, care avea obsesia vanzarii lui Iisus (Luca 22,3; ICorinteni 11,27-30). 4.- Ca pedeapsa pentru rautati. Sfantul Pavel a dat satanei pe trei insi. Pe doi, Imeneu si...