1. Nu este totdeauna vreme buna; vine curand si vremea rea. Nu tin vesnic zilele frumoase, nici anii de belsug, nici prilejurile dureroase. De aceea este fericit oricine stie sa foloseasca cu intelepciune si chibzuinta orice avantaj pe care il are in prezent, pentru a face voia lui Dumnezeu, pentru a cauta mantuirea astazi, pentru []1. Nu este totdeauna vreme buna; vine curand si vremea rea.

Nu tin vesnic zilele frumoase, nici anii de belsug, nici prilejurile dureroase.

De aceea este fericit oricine stie sa foloseasca cu intelepciune si chibzuinta orice avantaj pe care il are in prezent,pentru a face voia lui Dumnezeu,pentru a cauta mantuirea astazi,pentru a face binele astazi,pentru a rascumpara vremea acum.2. Nu sunt toate zilele bune, cand urechile au placere de Cuvantul Sfant.

Cand picioarele merg spre el.

Cand mintea il intelege si inima il primeste.

Vin si zilele rele, cand urechile se scarbesc de sfaturile bune.

Cand picioarele merg mai grabnic spre pacat decat spre har.

Cand capul e invaluit de intunericsi inima este atrasa spre desertaciuni.

O, ce greu este atunci ca omul sa mai primeasca un sfat bun si sa mai ia hotararea buna pe care n-o luase cand putea.3. Nu este omul tot tanar, cand sufletul lui sa fie mai usor de pacate. Mintea lui mai limpede. Inima lui mai aprinsa si duhul lui mai primitor.

Ajunge bietul om si la batranete, cand sufletul i se incarca greu cu pacatele. Mintea i se intuneca in rau. Inima i se stinge in slabiciuni. i duhul adoarme si se inchide pentru totdeauna fata de chemarile lui Dumnezeu.

De aceea vino astazi, cata vreme poti.4. Dar...