TÂLHARII CUCERNICIEI
In viata Domnului Hristos, au fost vazuti oameni dintre evrei care umblau dupa Dansul nu din dra goste, nu pentru a asculta invata turile Sale, ci pentru a-L urmari si a gasi tertipuri cu care apoi sa-L cleveteasca si sa-L necinsteasca in fata poporului. La adunarile Sale nu se aflau numai cei ce veneau cu draga inima sa asculte si sa invete, ci si vrajmasi, care icneau si scrasneau impotriva lui. Pe cand deci pentru unii pasirea inaintea Dom nului era prilej de inaltare, pentru altii era pricina de pacatuite, fiindca ei veneau cu gand rau.
Este foarte ciudat ca acelasi lu cru sa slujeasca unuia spre inaltare, altuia spre cadere. Totusi este asa.
Dar de unde este aceasta? Din inima omului. Caci daca inima ta nu este curata, toate le vezi strambe. Te uiti ca printr un geam prafuit, care nu lasa sloboda patrunderea luminii.
In starea aceasta din urma erau fariseii. Crezandu-se stiutori ai Legii lui Dumnezeu mai priceputi decat altii, ei umblau sa strice lucrul Dom nului si sa abata inimile oamenilor de la El.
Oamenii acestia totdeauna vedeau maruntisurile, poruncile cele mici, dar niciodata nu se duceau cu mintea la cele mari. De grija co pacilor, ei nu vedeau padurea.
De aceea Domnul le spunea: Voi strecurati tantarul, dar inghi titi camila; urmati cele marunte, dar ati uitat mila, dreptatea si credinta; ci Eu voiesc mila, nu jertfa .
In toate religiile insa se ridica fariseii, care nu vad lucrurile cele vrednice pe care le faci, dar te iau la socoteala pentru cine stie ce amanunte, care li se par ca nu au fost destul de cinstite de tine.
Ei, apoi atunci sa-l vezi pe fa riseul fatarnic cum te judeca el! Sa-l vezi cum bate darabana si tul bura lumea ca ai calcat legea si esti abatut din caite credintei si ca toti trebuie sa se fereasca de tine.
Mai cu seama fariseii acestia sunt cei care atata si rascolesc lu mea. i ei se ridica tocmai in vre muri cand se lucreaza ceva, cand unii se incordeaza sa faca pentru Domnul ceva mai mult, sa doban deasca un spor de suflete pe caile credintei.
Orice pasire noua la lucru este, pentru acestia, cel mai bun prilej de a se afla in treaba, a cauta sa descopere oarecare strambatate in lucrul tau si apoi a trambita in lume: La o parte! Fugiti de ei!...